Dispare cash-ul? Profesorul Adrian Mitroi: ”Nu așa ai grijă de banuții tăi!”
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Bani / FOTO: Freepik
Bani / FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale, a vorbit luni, 12 august, la DC News TV, despre cash, despre cum să ne drămuim banii și dilemele financiare ale tinerei generații.    

Dispare cash-ul? ”Nu, nu. Când te plictisești și nu ai necazuri și priorități, atunci ridici astfel de întrebări”, a spus profesorul Adrian Mitroi, întrebat fiind dacă va dispărea cash-ul. 

”Nu există nici un motiv. Suntem o țară civilizată, suntem în Uniunea Europeană, chiar o țară prosperă. Prin urmare, nu există nici un motiv”, a insistat interlocutorul jurnalistului Mihai Ciobanu, care a dat exemplul pensionarilor care, imediat ce le intră banii pe card, dau fuga la bancomat pentru a-i scoate. 

”Tocmai pentru că ții la acești bănuți atât de mult, trebuie să-i protejezi de hoție și de inflație. Și de prostiuța ta că nu știi să-i administrezi corect”, a continuat profesorul Mitroi, subliniind că retrăgând banii nu le asiguri protecție față de nici una dintre situațiile menționate mai sus. 

Nici de cheltuieli nesăbuite nu te protejezi

De altfel, a continuat el, ”nici de cheltuieli nesăbuite nu te protejezi. Deci, nu așa ai grijă de bani. Dimpotrivă. Când te-ai dus să-i scoți, îți bați joc de bănuții aceia. Adrian Mitron spune că banii trebuie să rămână acolo și scoți doar cât ai nevoie pentru a merge la piață, spre exemplu, unde cash-ul este încă la el acasă. 

”Cât te costă un internet banking. Nu, că nu mă pricep la internet. Cum nu te pricepi la internet? Toată ziua stai pe rețele sociale! Ia-ți un internet banking, te duci la bancă să te învețe până le aduci la disperare pe fetele acelea sau suni la call-center. Ai învățat pe ce să apeși, te uiți tot timpul și știi exact pe ce bănuți stai, îți vin facturile tot pe telefon, nici nu mai pui mâna pe ele, după care dai doar cu degetul și s-a plătit factura”, a explicat profesorul Mitroi. 

Cum ne drămuim banii

”Nu vă răspund așa simplu, vă răspund ca la școală. Pentru început, spuneți-mi ce griji aveți, ce datorii aveți, ce investiții mai aveți, cum stați cu sănătatea, aveți mașină, copiii urmează niște cursuri. Deci, nu este un răspuns simplu. Pentru un astfel de răspuns vă trimit pe internet, unde se spun tot felul de șmecherii, dar care nu sunt decât apă de ploaie”, a subliniat profesorul de finanțe comportamentale. 

”După ce răspundeți la aceste întrebări, vă mai pun una: unde mergeți în vacanță anul viitor? Cum adică anul viitor? Da, de acum ne gândim că poate merită să profiți de reducerea aceea de 40%, pentru că este o investiție mult mai inteligentă. 

Iar după ce ați răspuns și la această întrebare, o să vedeți că răspunsul vine de la sine”, a arătat Adrian Mitroi, precizând că în funcție de toate acestea îți construiești structura de cheltuieli și ”vezi ce putințe ai”. ”Dacă iei invers, pornind de la ce îți dorești, ce poți acoperi, ce priorități ai, încet încet vine și răspunsul. 

Chirie vs credit ipotecar

”Cu ceva timp în urmă am făcut o prezentare despre riscul matrimonial drept cel mai mare risc financiar din viața noastră. Deci, primul risc este când administrezi finanțele familiei. Important este ca cei doi parteneri să aibă o înțelegere comună, o inteligență economică a banilor. Este primul lucru pentru care cei doi trebuie să stea împreună”, a apreciat profesorul Mitroi, adăugând că aceste decizii au un impact semnificativ. O casă va însemna 90% din datoriile cuplului pe o perioadă de 25 de ani. Și vine un copil, iar peste cinci ani descoperi că mai vine unul. Iar când sunt doi vine în ajutor bunica”, despre care profesorul ASE spune că este cea mai valoroasă, cea mai scumpă pentru grija pe care o are. 

Care variantă este mai bună, chirie sau un credit ipotecar pentru achiziționarea unei locuințe? ”Nu pot să dau un sfat, pentru că mă uit la tinerii de astăzi, care au pus cele două decizii substanțiale, cea matrimonială foarte departe, la peste 35 de ani, ceea ce este îngrijorător la o rată de natalitate de 1,9, și gândirea independentă. Ei gândesc independent. Ea gândește independent la o carieră care este foarte importantă, el gândește altfel, la o mașină, la alte chestiuni”, a explicat Adrian Mitroi. 

”În concluzie, ce ne facem cu tânăra generație, care nu mai vrea pereche, amână decizia imobiliară, vor sta în gazdă și, din punctul acesta de vedere nu facem decât să replicăm ce vedem în Vest”, a punctat profesorul Adrian Mitroi. 

DCMedia Group, prin DCNews și DCBusiness, derulează, în luna august, campania DC Educația Financiară, cu rolul de a informa românii despre importanța educației financiare în gestionarea bugetului propriu. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Bursa de la București
Tehnologie avansată
Ședință de Guvern
Avion
Pager / sursa foto: Flickr.com

Nicuşor Dan vânează ţânţarii din Cişmigiu cu drona

Primarul general al Capitalei a făcut un anunţ despre o...

Elon Musk
Contor electric / Foto: Arhivă

Avertisment privind prețul energiei electrice după plafonare

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

Profesorul Mircea Coșea
București / Foto: Freepik
Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg / Foto: NATO / Flickr
Explozia unul pager într-un magazin alimentar
La benzinărie
Google / sursa foto: Freepik.com
Telefon Huawei Mate XT Trifold
Date oficiale / FOTO: Frames
O nouă mare provocare

Fond de 30 de miliarde dolari pentru inteligența artificială

Fond destinat investițiilor în dezvoltarea centrelor de...

O femeie se uita la un produs în timpul cumpărăturilor
Energie verde / Foto: Freepik
Damen Shipyars

Damen Shipyards Mangalia a reușit să încheie două contracte

Damen Shipyards Mangalia (DSMa), aflată în procedura de...

Start-up

Germania promite miliarde de euro pentru start-up-uri

Companiile tinere au nevoie de „opțiuni de finanțare mai...

Documente în Parlament

Programele IMM PLUS și Noua Casă au bugete majorate

Guvernul României a emis o ordonanță de urgență, ce...

Inflație

România, cea mai mare rată a inflației și în august

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în...

Printre rândurile de viță de vie / FOTO: Freepik

În China, vinul este o afacere dominată de femei

China i-a luat prin surprindere pe specialiști cu...

Turcia

Gaz lichefiat: De ce Turcia semnează contract după contract

Este deja al treilea astfel de contract semnat pe o...


pixel