Curs BNR: Leul a pierdut teren în faţa principalelor valute. Aurul s-a scumpit
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Ministerul Muncii a pus în dezbatere o propunere de hotărâre care prevede că începând cu luna ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.550 lei lunar".
”Începând cu luna ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 15,239 lei/oră”, prevede noua hotărâre.
Inițiatorii spun că la stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2022 la valoarea de 2.550 de lei s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare:
- rata inflației de 5,0 % prognozată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP);
- 2,1% - creșterea reală a productivității muncii pe persoană pentru anul 2020, conform statisticilor europene;
- creșterea câștigului mediu brut;
- o parte din creșterea economică prognozată pe anii 2021/2022, prin aplicarea unui coeficient de corecție de 2%.
Finanțele și Munca, date complet diferite despre numărul de angajați
De asemenea, la stabilirea acestui scenariu au fost avute în vedere următoarele:
- pentru anul viitor, deși prognoza CNSP prezintă o creștere economică de 4,9 %, activitatea economică va depinde în mare măsură de evoluția crizei sanitare atât în România, cât și în principalele țări partenere - Germania, Franța, Italia, țări care au impus restricții noi ca urmare a unei creșteri a numărului de îmbolnăviri;
- confom datelor Institutului Național de Statistică, pandemia are un impact asimetric, afectând în principal salariații cu venituri mici;
- numărul important de angajați care au în prezent salariul minim - circa 1,3 milioane salariați - preponderent în mediul concurențial;
- evoluția câștigului salarial mediu brut lunar în lei: început an 2022, 5.520 lei, prognozat la sfârșit de an 2022 de 5.889 lei, creșterea fiind de 6,68 %.
După aplicarea acestei noi hotărâri salariul minim diferențiat pentru studii superioare, care anul acesta este de 2.350 de lei, o să dispară din 2022. Așa cum se declarase în anii trecuți, acesta a fost „înghețat” până ce poate fi depășit de salariul minim pe țară - lucru care se va întâmpla în 2022. Referitor la salariul minim diferențiat pentru domeniul construcțiilor, momentan pare că acesta va rămâne tot la 3.000 de lei brut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Decizia adoptată în ședința de...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...
Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...
Urmăriți o nouă ediție a...
Este un semnal de alarmă tras...