"Utilizarea abuzivă a programelor de spionaj în statele membre ale UE reprezintă o amenințare serioasă la adresa democrației pentru întregul continent", a declarat raportorul, eurodeputatul olandez Sophie in't Veld (Renew Europe), în cadrul unei conferințe de presă.
"Într-o democrație, punerea oamenilor sub supraveghere ar trebui să fie o excepție (...) nu ar trebui să fie posibil să se facă abuz de asemenea dispozitive în scopuri politice, partizane", a spus ea, regretând faptul că, în multe cazuri, guvernele statelor membre au refuzat să împărtășească informații oficiale cu comisia de anchetă a Parlamentului European (PEGA), care s-a văzut, astfel, nevoită să se bazeze pe alte surse, inclusiv pe anchete jurnalistice, scrie Le Figaro.
"O anchetă urgentă și amănunțită
"În Polonia și Ungaria, vedem că programele spion (Pegasus, n.r.) sunt parte integrantă a unui sistem conceput pentru a controla și chiar oprima cetățenii care critică guvernul, membrii opoziției, jurnaliștii, denunțătorii", a spus ea. În Grecia, unde comisia parlamentară a cerut vineri guvernului "o anchetă urgentă și aprofundată" în scandalul ascultărilor Predator, "vedem semne (...) de utilizare sistematică și pe scară largă ca parte a unei strategii politice clare", a spus ea.
În Spania, există "indicii puternice că politicieni și alte persoane au fost spionate fără nicio legătură cu o amenințare clară și iminentă la adresa securității naționale", a continuat ea.
Moratoriu
Ea a adăugat că comisia parlamentară de anchetă ar trebui să analizeze mai în detaliu cazul Ciprului, citând "indicii" ale unei astfel de supravegheri a cetățenilor și descriind această țară ca fiind o "platformă pentru exportul de programe spion". "Trebuie să recunoaștem că toate statele membre au la dispoziție programe spion, chiar dacă nu recunosc acest lucru", a declarat Sophie in't Veld, care propune în raportul său "un moratoriu asupra vânzării, achiziției, transferului și utilizării" acestor tehnologii.
Moratoriul ar putea fi ridicat "de la o țară la alta" dacă sunt îndeplinite patru condiții legate de controlul utilizării acestor programe informatice, a spus ea, solicitând, de asemenea, o reglementare și o definiție comună a conceptului de "securitate națională".
Pe de altă parte, eurodeputata belgiană Saskia Bricmont (Verzi/ALE), membră a comisiei PEGA, consideră că "statelor membre le este mult prea ușor să folosească acest concept" și a declarat pentru AFP că statele membre și Comisia "nu au reușit să reacționeze" în cazul în care țările terțe spionează cetățenii UE.
Raportul de țară urmează să fie discutat și amendat în cadrul comisiei PEGA de către diferitele grupuri politice, iar versiunea finală ar trebui să fie supusă votului Parlamentului European în martie 2023 sau în iunie, dacă misiunea este prelungită.
Citește și Watergate în stil elen: O nouă lovitură pentru premierul Greciei
Citește și Muzeul CIA, cel mai neobișnuit din lume, te cuprind fiorii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Într-o mișcare istorică,...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...