Dobânda cheie, creștere uriașă decisă de BNR. Bența: ”Este un mare semnal de alarmă”
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Banca Națională a României
Banca Națională a României
Banca Națională a României a decis o nouă majorare, de această dată uriasă pentru dobânda cheie.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 6 iulie 2022, a hotărât următoarele: 

•    majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75 la sută pe an, de la 3,75 la sută pe an, începând cu data de 7 iulie 2022; 

•    majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 3,75 la sută, de la 2,75 la sută pe an, începând cu data de 7 iulie 2022; 

•    păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară; 

•    menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit", se arată într-o informare a BNR.

Vârful va fi undeva, în februarie anul viitor

Consultantul financiar Adrian Bența a comentat decizia BNR de majorare a dobânzii cheie, declarându-se suprins de hotărârea luată. ”În general, Banca Națională a fost destul de prudentă, mergând pe un 0,25 sau 0,5 puncte procentuale. Este o creștere foarte mare, ceea ce ne transmite un mare semnal de alarmă pentru perioada imediat următoare”.

Într-adevăr, nici cei mai pesimiști analiști nu au anticipat că dobânda de referință va fi urcată la 4,75%, majoritatea oprindu-se la cel mult 4,5%. În aceste condiții, întrebarea care se pune este ce înseamnă acest lucru pentru ratele pe care românii trebuie să le plătească. 

”Desigur, nu putem da vina pe Banca Națională pentru creșterea ratelor, pentru că decizia luată este o măsură de combatere a inflației. Din păcate, ratele vor crește, astfel că persoanele care au datorii la băni trebuie să fie foarte, foarte atente cu veniturile pe care le obțin”. 

Cu o dobândă cheie de 4,75% și un ROBOR la trei luni de 6,60%, până unde se va duce aceste indice în funcție de care se calculează ratele românilor? 

”Din punctul meu de vedere, dacă vom continua în aceeași direcție, nu ar trebui să ne speriem, dar se va atinge un 11, chiar 12% pentru ROBOR. În orice caz, vârful va fi undeva, în februarie anul viitor”, a apreciat Adrian Bența la Antena3. 

Leul, în picaj

Între timp, moneda naţională a scăzut miercuri în raport cu euro, dar şi cu dolarul american, după cum arată cursul BNR.

Cursul pentru euro anunţat de Banca Naţională a României (BNR) astăzi este de 4,9454 lei, în creştere faţă de marţi, când ajunsese la 4,9449 lei.

Astfel, euro este în creştere miercuri cu 0,0005 bani, iar moneda naţională a înregistrat o uşoară scădere.

Dolarul american a ajuns miercuri la 4,8344 de la 4,78088, valoare înregistrată marţi, ceea ce înseamnă o screştere de 0,0256.

Citește și ROBOR, de neoprit, mai urcă o treaptă. Ce se întâmplă cu IRCC

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel