Dobânzile din România umflă profiturile Erste Group
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Banii au fost direcționați deja spre spitale locale
Banii au fost direcționați deja spre spitale locale
Erste Group, acționarul majoritar al BCR, a anunțat profituri peste așteptări în 2018, transmite Reuters. Printre cauzele creșterii profiturilor este menționat și nivelul ridicat al dobânzilor din România în anul trecut. Pe de altă parte, acțiunile Erste Group au fost afectate de adoptarea OUG 114/2018 prin care a fost introdusă ”taxa pe lăcomie”.

Banca austriacă a precizat că se aşteaptă la un profit net de aproximativ 1,8 miliarde euro pentru anul 2018, faţă de un rezultat net de 1,31 miliarde euro în 2017. Cifra anunţată de Erste Group este peste estimările analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe un profit net de 1,47 miliarde euro.

Erste Group a precizat că eliberare unor provizioane de risc în valoare de aproximativ 59 milioane euro şi un nivel de impozitare mai mic de 15% i-au stimulat câştigurile în 2018. De asemenea, grupul austriac a subliniat că a beneficiat de pe urma unor dobânzi mai mari în Cehia şi România, astfel că profitul operaţional a crescut până la 2,73 miliarde euro.

În aceste condiţii, Erste Group intenţionează să majoreze dividendele pentru anul 2018 până la 1,40 euro pe acţiune, de la 1,20 euro pe acţiune în anul precedent.

În urma acestui anunţ, acţiunile Erste Group au crescut cu 3,4% până la 30,06 euro. Chiar şi aşa titlurile Erste Group sunt cu aproximativ doi euro sub preţul înregistrat înainte ca autorităţile din România să anunţe, în luna decembrie 2018, o nouă taxă care se va aplica băncilor începând din 2019. Una dintre cele mai importante măsuri anunţate de ministrul Finanţelor vizează o ''taxă pe lăcomie" care să se aplice, de la 1 ianuarie 2019, instituţiilor financiar-bancare, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare.

Erste Group Bank are o expunere mare pe România, aproximativ 8,4% din veniturile sale fiind asigurate de Banca Comercială Romană (BCR), cea mai mare bancă din România.

Analiştii de la Raiffeisen Centrobank au estimat că, din cauza "taxei pe lăcomie", câştigurile BCR ar putea scădea până la 18 milioane euro în 2020 de la un nivel estimat la 202 milioane euro în 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel