Document obligatoriu la angajare. Este ceva nou

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Un document care trebuie obținut de la poliție
Un document care trebuie obținut de la poliție
Românii care își desfășoară activitatea în învățământ, în sistemul de sănătate sau în domeniul protecției sociale vor fi nevoiți să prezinte un certificat de integritate comportamentală, conform unui act normativ intrat în vigoare la finele lunii iunie și care prevede ca toate infracțiunile sexuale să fie înscrise într-un registru național, elaborat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). 

Concret, Legea nr. 118/2019 reglementează registrul dedicat în care vor fi înscrise datele persoanelor care au comis infracțiuni de natură sexuală. Cu toate că va fi organizat de MAI și administrat de unitățile poliției, acesta nu va fi un registru public, adică persoanele fizice nu vor avea acces la datele înregistrate. Totodată, legea specifică faptul că Registrul reprezintă o bază de date separată de cazierul judiciar.

Același act normativ precizează că anumite tipuri de angajați vor fi nevoiți să prezinte angajatorului un certificat de integritate comportamentală, obținut prin depunerea unei cereri la secția de poliție în raza căreia s-a născut persoana care îl solicită. Spre deosebire de cazierul judiciar ce oferă acces la întregul istoric al infracțiunilor persoanei, noul certificat oferă informații doar despre infracțiunile de natură sexuală.

Citește și Primă de instalare pentru românii care revin în țară. Care sunt condițiile

Dar nu toți salariații vor fi obligați să prezinte acest certificat de integritate comportamentală, ci doar cei care lucrează sau urmează să lucreze în sistemul de învățământ, de sănătate sau de protecție socială sau în oricare altă entitate (publică sau privată) a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile. Aceeași regulă se va aplica și persoanelor care au activități ce presupun examinarea fizică sau evaluarea psihologică. Certificatul va fi valabil șase luni de la data eliberării.

Trebuie precizat că, deocamdată, certificatele de integritate comportamentală nu se pot obține, întrucât Registrul național nu a fost încă implementat. Modelele certificatului, respectiv ale cererilor pentru eliberarea acestuia se vor stabili ulterior, printr-o hotărâre a Guvernului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
SUA versus UE
Freepik.com
Warren Buffett
Freepik.com
Ghișeu

Curs BNR. Ce face leul în mijlocul instabilității economice

Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...

Sebastian Burduja
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
De ce este bine să plăteşti cu cardul şi nu cash. Explicaţia de la ANAF
Topitorie / Foto: Freepik
Magazin Zara din Moscova / Foto: Google Maps
Freepik.com
Pașaport / Foto: Freepik

Cum vrea UE să-i momească pe cercetătorii americani

Europa vrea să atragă cercetători americani nemulțumiți...

Paladiu
Shein / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr
Industrie / Sursa: Freepik.com
Poluare / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Declaratia unica. Foto: Freepik.com
Freepik.com
Tractoare / Foto: Freepik
Vladimir Putin
Bursa. Foto: pexels.com
Fermieri / Foto: Freepik
Donald Trump în timpul vizitei din Arabia Saudită din anul 2017
Femeie în fața unui calculator / Foto: Freepik
Freepik.com
Bună dimineața! / FOTO: Freepik

pixel