Fitch Ratings confirmă ratingul României, dar ne avertizează. Care sunt consecințele
Rating susţinut de apartenenţa...
Moneda americană a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani față de un coș de valute, atingând un vârf de 109,98, extinzând raliul început săptămâna trecută.
Deși tranzacțiile au fost reduse în sesiunea asiatică din cauza sărbătorii din Japonia, mișcările de pe piața valutară au fost volatile, iar alte monede au înregistrat noi minime din cauza forței dolarului.
Euro a atins cel mai scăzut nivel din noiembrie 2022, la 1,0275 dolari, în timp ce lira sterlină a fost printre cele mai mari pierzătoare, scăzând cu peste 0,5% la un minim al ultimelor 14 luni, de 1,2128 dolari.
Lira a fost sub presiune din cauza îngrijorărilor interne legate de creșterea costurilor de împrumut și de incertitudinile tot mai mari privind finanțele Marii Britanii. Săptămâna trecută, lira a scăzut cu 1,8%.
Datele de vineri au arătat că creșterea locurilor de muncă din SUA a accelerat neașteptat în decembrie, iar rata șomajului a scăzut la 4,1%, semnalând o piață a muncii solidă. Aceste date au redus semnificativ așteptările privind reducerile de dobânzi ale Rezervei Federale în acest an.
În prezent, piețele estimează doar 27 de puncte de bază pentru reducerile de dobândă ale Fed în acest an, față de aproximativ 50 de puncte de bază la începutul anului.
Având în vedere lectura privind inflația din SUA de miercuri, orice surpriză în sens ascendent ar putea elimina complet posibilitatea de relaxare monetară. O serie de oficiali ai Fed urmează să vorbească în această săptămână.
„Aceste date recente subliniază faptul că excepționalismul economic al SUA rămâne o temă centrală pe piețe la începutul anului 2025”, a declarat Nick Rees, șeful cercetării macroeconomice la Monex Europe, despre raportul privind locurile de muncă.
„Piața muncii din SUA s-a stabilizat, dar nu continuă să se deterioreze, iar acest lucru, combinat cu riscurile inflaționiste cauzate de noua administrație Trump, ar trebui să sprijine o pauză prelungită în relaxarea politicii monetare de către FOMC.”
Adăugând la așteptările privind o relaxare mai puțin agresivă, planurile lui Trump de tarife de import ridicate, reduceri de taxe și restricții privind imigrația ar putea alimenta inflația. El revine la Casa Albă într-o săptămână.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Rating susţinut de apartenenţa...
Declinul social-democraților...
Guvernul s-a decis în privința...
Donald Trump a câștigat...
SUA ar putea tăia accesul...
Care este secretul? Nu este...
O selecție a celor semnificative informații ale zilei...
Declarația Unică a suferit...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Cercetătorii chilieni au...
Hon Hai propune o colaborare cu...
Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...
La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...
Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...
Bursa de la București încheie...
Libera circulație...
BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...
Unii investitori încep să-și piardă răbdarea și, prin...
Anunțul a fost făcut de...
Comisia Europeană va căuta soluții alternative pentru...
Suma totală depășește 130 de milioane de dolari.
Buget record pentru apărare.
Un demers care vizează bateriile.
Creșteri semnificative pentru...
Donald Trump și administrația...