Noile oferte de preț la gaze pentru populație
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...
Moneda americană a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani față de un coș de valute, atingând un vârf de 109,98, extinzând raliul început săptămâna trecută.
Deși tranzacțiile au fost reduse în sesiunea asiatică din cauza sărbătorii din Japonia, mișcările de pe piața valutară au fost volatile, iar alte monede au înregistrat noi minime din cauza forței dolarului.
Euro a atins cel mai scăzut nivel din noiembrie 2022, la 1,0275 dolari, în timp ce lira sterlină a fost printre cele mai mari pierzătoare, scăzând cu peste 0,5% la un minim al ultimelor 14 luni, de 1,2128 dolari.
Lira a fost sub presiune din cauza îngrijorărilor interne legate de creșterea costurilor de împrumut și de incertitudinile tot mai mari privind finanțele Marii Britanii. Săptămâna trecută, lira a scăzut cu 1,8%.
Datele de vineri au arătat că creșterea locurilor de muncă din SUA a accelerat neașteptat în decembrie, iar rata șomajului a scăzut la 4,1%, semnalând o piață a muncii solidă. Aceste date au redus semnificativ așteptările privind reducerile de dobânzi ale Rezervei Federale în acest an.
În prezent, piețele estimează doar 27 de puncte de bază pentru reducerile de dobândă ale Fed în acest an, față de aproximativ 50 de puncte de bază la începutul anului.
Având în vedere lectura privind inflația din SUA de miercuri, orice surpriză în sens ascendent ar putea elimina complet posibilitatea de relaxare monetară. O serie de oficiali ai Fed urmează să vorbească în această săptămână.
„Aceste date recente subliniază faptul că excepționalismul economic al SUA rămâne o temă centrală pe piețe la începutul anului 2025”, a declarat Nick Rees, șeful cercetării macroeconomice la Monex Europe, despre raportul privind locurile de muncă.
„Piața muncii din SUA s-a stabilizat, dar nu continuă să se deterioreze, iar acest lucru, combinat cu riscurile inflaționiste cauzate de noua administrație Trump, ar trebui să sprijine o pauză prelungită în relaxarea politicii monetare de către FOMC.”
Adăugând la așteptările privind o relaxare mai puțin agresivă, planurile lui Trump de tarife de import ridicate, reduceri de taxe și restricții privind imigrația ar putea alimenta inflația. El revine la Casa Albă într-o săptămână.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...
Tarom vine cu oferte de preț pentru rute interne care...
Optimism, la începutul...
Dolarul a urcat puternic luni,...
România continuă să...
Donald Trump și interesul...
Cel mai mare fond de pensii din...
Veniturile totale medii lunare...
Arabia Saudită plănuiește să valorifice toate resursele...
O nouă ordonanță intrată în vigoare din luna decembrie...
Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, stârnește mirare...
O nouă ediție TEZAUR debutează...
Adrian Negrescu este invitat,...
Donald Trump și Vladimir Putin,...
Grupaj de știri.
Indicele principal al BVB, BET,...
Tanczos Barna a menționat că au...
În cadrul unei conferințe...
Iranul provoacă noi îngrijorări la nivel internaţional.
Bruxelles-ul a declarat că...
În Europa, utilizatorii de iPhone și iPad așteaptă luna aprilie pentru a...
Prețul carburanților continuă să crească.
Cu doar câteva zile înainte de...
Analiștii au opinii divergente...
Prețurile la aur au urcat, în timp ce dolarul și...
Ungaria încheie o președinție...
Zborul inaugural al rachetei...
Grupaj de știri.
Este estimarea Comisiei Naționale de Strategie și...