Dolarul, în pragul celei mai dureroase prăbușiri începând din 2015

Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Care este explicația specialiștilor
Care este explicația specialiștilor
Investitorii se distanțează de dolarul american, în condițiile în care datele sub așteptări privind evoluția prețurilor de consum din Statele Unite trezește speranța că, în lupta ei împotriva inflației, Rezerva Federală ar putea fi nevoită să înăsprească mai puțin decât se anticipează, politica monetară.

Amploarea mișcărilor efectuate de dolar în raport cu multe valute a fost uluitoare, investitorii retrăgându-se din ceea, până acum, a fost considerată o tranzacție extrem de bună pe piețele valutare.

Până la ora 12:30 (1730 GMT), moneda americană era în scădere cu până la 2,9% față de yenul japonez, cea mai mare depreciere pe timpul unei zile începând din iulie 2016. Față de euro, moneda americană a pierdut 1,4%, cea mai mare scădere din 4 noiembrie. Față de coșul tradițional de valute, dolarul a scăzut cu aproximativ 1,9%, fiind pe cale să aibă cea mai slabă zi din ultimii aproape șapte ani.

"A fost o piață agitată, fără îndoială. Iar cea mai bună dovadă este că investitorii s-au agățat chiar și de cel mai neînsemnat pretext pentru a vinde dolarul. Exact așa a fost ziua de astăzi”, a desris John Doyle, vicepreședinte al operațiunilor și tranzacțiilor la Monex USA, atmosfera de pe piețele valutare. 

Indicele prețurilor de consum a crescut cu 0,4% în octombrie, egalând creșterea din luna precedentă, a anunțat Departamentul Muncii al SUA. Economiștii intervievați de Reuters se așteptau la o creștere de 0,6% a acestui indice. 

Aceste date au făcut ca randamentele Trezoreriei americane să scadă, rata de referință pe 10 ani ajungând la 3,8555%, cel mai scăzut nivel din ultima lună - reducând diferențele dintre randamentele datoriei guvernamentale americane și cele străine, care au sporit atractivitatea dolarului.

Îngrijorările legate de o inversare violentă a evoluției dolarului au crescut în ultimele luni, în condițiile în care bancnota verde și-a extins revenirea la un nivel maxim al ultimelor două decenii față de coșul tradițional de valute, câștigând aproape 20% în acest an.

O inversare a evoluției 

La 1 noiembrie, speculatorii de pe piața monetară internațională erau în lipsă netă de 77.620 de contracte pe yenul japonez, în valoare de 6,54 miliarde de dolari, precum și de pariuri mari pe lira sterlină britanică, dolarul australian și dolarul canadian, potrivit datelor CFTC.

Inversarea acestor tranzacții ar putea alimenta o nouă slăbiciune a dolarului, au spus analiștii, dacă noi semne de încetinire economică îi vor determina pe investitori să parieze pe o manevră mai puțin dură din partea Rezervei Federale. 

"Am văzut că piețele au reevaluat în scădere rata terminală, ceea ce antrenează o mișcare în cascadă de salvare a profiturilor în cazul dolarului", a declarat Bipan Rai, șeful strategiei de schimb valutar la CIBC Capital Markets. "Întrucât dezechilibrele de poziționare există de ceva timp, există și riscul ca această perioadă de slăbiciune a dolarului să se prelungească, pe măsură ce investitorii care au jucat pe poziții lungi se eliberează."

Cum va fi anul viitor 

Un dolar mai slab ar fi o ușurare pentru exportatorii și multinaționalele americane, ale căror bilanțuri au fost afectate de o monedă mai puternică în acest an, precum și pentru economiile de piață emergente care s-au împrumutat în dolari.

Daniel Wood, manager de portofoliu la William Blair, anticipează o creștere a pariurilor pe o creștere a monedele pe piețele emergente față de dolar. "Piața este mai puțin îngrijorată de înăsprirea condițiilor financiare. Deci statutul de refugiu sigur al dolarului nu este atât de important", a spus el. "Așa că investitorii se simt mai confortabil să cumpere alte monede. Cred că acesta este un microcosmos a ceea ce se va întâmpla în următorul an."

Citește și Inflația dă în clocot în Ungaria și devine o mare vulnerabilitate pentru UE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel