Cursul valutar de azi: dolarul și lira se întăresc, francul și aurul scad
Leul s-a menținut stabil față...
Piețele globale, influențate de evoluțiile din negocierile comerciale și tensiunile monetare
Vineri, indicele dolarului american a urcat peste pragul de 99,5 puncte, marcând o revenire puternică după pierderile din sesiunea precedentă, în contextul unor declarații optimiste ale fostului președinte Donald Trump privind negocierile comerciale cu China. Deși Beijingul a negat existența unor discuții, Trump a reafirmat că dialogul continuă, alimentând încrederea piețelor.
Dolarul, impulsionat și de progresele din Asia
Moneda americană a fost susținută și de semnale pozitive privind discuțiile comerciale cu Japonia și Coreea de Sud. Mai devreme în această săptămână, secretarul Trezoreriei, Bessent, a subliniat că reducerea substanțială a tarifelor dintre SUA și China este o condiție necesară pentru reluarea negocierilor substanțiale. Totodată, Trump a temperat retorica împotriva președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, declarând că nu a intenționat niciodată să îl înlocuiască — o mișcare care a redus incertitudinea investitorilor privind direcția politicii monetare americane.
Aurul, în creștere pe fondul îngrijorărilor legate de comerț
Aurul a continuat să se aprecieze, depășind pragul de 3.350 dolari uncia, marcând a treia săptămână consecutivă de câștiguri. Incertitudinile legate de posibilitatea unei reale detensionări comerciale între Washington și Beijing au alimentat cererea pentru active de refugiu. Joi, Trump a reafirmat că negocierile cu China sunt în curs, contrazicând afirmațiile oficialilor chinezi, iar secretarul Trezoreriei a exclus o reducere unilaterală a tarifelor.
În contextul acestor declarații contradictorii, aurul a atins la începutul săptămânii un nou record de 3.500 dolari uncia, pe fondul temerilor privind economia SUA. Deși a corectat ulterior, metalul prețios rămâne cu o creștere de peste 30% de la începutul anului. În plus, raportul aur-argint a atins cel mai ridicat nivel din 1994 încoace (cu excepția perioadei pandemice), subliniind performanța puternică a aurului comparativ cu celelalte metale prețioase.
Petrolul WTI, în scădere din cauza perspectivelor de supraproducție
Prețurile futures ale petrolului WTI s-au stabilizat în jurul valorii de 63 dolari/baril, marcând pierderi săptămânale, în condițiile în care posibilele progrese în direcția unei încetări a focului în războiul Rusia-Ucraina ar putea duce la creșterea ofertei globale. De asemenea, OPEC+ este așteptat să aprobe noi majorări ale producției în iunie, pentru a doua lună consecutiv. Kazahstanul, un jucător important din alianță, a declarat că nu poate reduce producția și va prioritiza interesele naționale.
În același timp, incertitudinile privind relațiile comerciale dintre SUA și China – cei mai mari doi consumatori de petrol din lume – pun presiune pe cererea globală. O notă ușor pozitivă a venit din partea Washingtonului, care a impus noi restricții asupra unui oficial iranian implicat în exporturile ilegale de GPL și țiței, o măsură care limitează parțial oferta iraniană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Leul s-a menținut stabil față...
Scade numărul firmelor intrate...
Rompetrol repornește instalația...
Salonul Imobiliar Bucureşti,...
Papa Francisc, reformatorul...
Acționarii au aprobat în AGA un...
Persoanele cu handicap nu vor...
Grupaj de știri.
Lichiditate solidă și aprecieri...
Cătălin Leonte, Director...
Donald Trump ar dori să vadă...
Eveniment de proporții la...
Hidroelectrica a semnat un...
Reformă de amploare la...
„Este prețul libertății” – așa...
Trump atacă dur China pentru că...
Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...
Poziție fermă a SUA împotriva...
Guvernul pregătește compensații...
Leul s-a apreciat ușor joi în...
Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...
După ce a jucat încă de la...
În ședința de Guvern de astăzi,...
Guvernul urmează, în ședința de...