Dolarul zburdă și crește, lira sterlină se sufocă sub apăsarea inflației din Marea Britanie

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Evoluția prinicipalelor monede ale lumii
Evoluția prinicipalelor monede ale lumii
Dolarul a crescut miercuri în raport cu alte valute importante, beneficiind de statutul său de monedă de refugiu, în timp ce lira sterlină a scăzut, deoarece inflația britanică a atins un nou record, influențând perspectivele economice.

Bancnota verde a crescut cu 0,40%, la 1,1275 dolari pe lira sterlină, în jurul orei 09:10 GMT, în condițiile în care ritmul inflației s-a accelerat în Marea Britanie, unde a atins 10,1% pe an, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani și cel mai ridicat din G7.

"Inflația datorată unei producții interne puternice face, de obicei, ca o monedă să devină mai atractivă. Cu toate acestea, faptul că Banca Angliei trebuie, la fel ca marea majoritate a băncilor centrale mondiale, că majoreze rata dobânzii de referință, în condițiile în care economia intrră în recesiune, are un efect negativ pentru lira sterlină", au declarat analiștii OFX.

În acest context îngrijorător, "dolarul profită de statutul său de refugiu sigur", au adăugat ei. Moneda americană a crescut cu 0,38%, la 0,9821 dolari pentru un euro, și cu 0,11%, la 149,43 yeni, iar moneda japoneză a ajuns la 149,48 yeni, cel mai scăzut nivel din 1990 încoace.

"S-ar putea foarte bine să trecem pragul simbolic de 150 de yeni în următoarele câteva ședințe", a avertizat Michael Hewson, analist la CMC Markets.

Cu toate acestea, alunecarea yenului, declanșată de politica monetară extrem de relaxată a Japoniei și de creșterea costurilor energiei, a încetinit într-o oarecare măsură.

La jumătatea lunii septembrie, căderea monedei a determinat Banca Japoniei (BoJ) și guvernul să intervină pe piața valutară pentru a stimula moneda, acțiune care a permis yenului să crească în raport cu dolarul timp de câteva săptămâni.

"Riscul unei noi intervenții este ridicat, iar perechea yen-dolar se tranzacționează într-un interval îngust", a declarat Stephen Innes, analist la SPI AM.

Citește și Mașinile devin un "lux" necesar în multe țări. Este concluzia unui studiu

Aproape două treimi dintre persoanele intervievate se tem că nu-și vor mai putea permite să dețină o mașină în viitor, în special în Turcia, Mexic, Portugalia și Brazilia. Acesta este și cazul a 59% dintre francezi. Inițial, automobiliștii văd această pierdere într-o lumină negativă, temându-se că nu vor mai putea călători așa cum doresc. Doar 20% consideră că este ceva bun pentru mediu.

Aproape 6 din 10 persoane au declarat că au renunțat deja să mai călătorească din cauza costurilor ridicate, în special în țările cu cele mai slabe economii, precum Turcia sau Africa de Sud. Pentru a economisi bani, majoritatea francezilor spun că își reduc deplasările pe distanțe mai lungi, 46% compară prețurile pentru a cumpăra cea mai ieftină benzină posibilă și 44% încearcă să își optimizeze modul de conducere pentru a consuma mai puțin combustibil. De asemenea, o treime dintre automobiliști spun că se deplasează mai des pe jos, cu bicicleta sau scuterul.

Buget anual estimat la 2.753 de euro

Din Germania până în Brazilia și Franța, mai mult de una din două persoane fie și-au vândut unul dintre autovehicule, fie intenționează să facă acest lucru în viitorul apropiat. Cei sub 35 de ani sunt mai înclinați să renunțe complet la mașină, cu 34%, față de 26% pentru generațiile mai în vârstă. "Ceea ce nu are sens este costul de utilizare", spune Flavien Neuvy, director al observatorului Cetelem. "Faptul că plătim mereu la casă întărește acest sentiment foarte negativ. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel