Dosar de pensionare. Lipsa acestui document te poate costa scump

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Dosare de pensionare
Dosare de pensionare
O lege care a intrat în vigoare nu demult, prevede că lipsa unui anumit document aduce după sine respingerea dosarului de pensionare.

Este vorba despre Legea 76/2022 care stabilește că la dosarul de pensionare să fie adăugată o nouă adeverință care va fi eliberată de angajatorul la care solicitantul lucrează în momentul în care acesta își depune dosarul de pensionare.

Această adeverință oferă datele de contact ale angajatorului care trebuie informat de către Casa de Pensii cu privire la emiterea deciziei de pensionare a angajatului, document care trebuie trimis respectivei companii în termen de maxim 5 zile de la emiterea deciziei de pensionare. Măsura legislativă ar trebuie să elimine situațiile în care un pensionar încalcă prevederile Codului muncii prin continuarea activității profesionale după pensionare prin încetarea de drept a contractului individual de muncă odată cu împlinirea condițiilor de pensionare.

Ce trebuie făcut pentru ca dosarul de pensionare să nu fie respins

În acest caz angajatul va fi obligat să completeze actele de la dosarul de pensionare cu o adeverință ce conține datele de contact ale ultimului angajator sau a angajatorilor dacă este angajat la mai mulți angajatori la data pensionării.

Adeverința va cuprinde următoarele informații:

- denumirea angajatorului, 

- adresa de poștă fizică și electronică, 

- date de contact telefon/fax.

Efectul documentului

Odată angajatorul anunțat despre decizia de pensionare, acesta va putea demara procedurile prevăzute în Codul Muncii în cazul încetării activității:

- în cazul pensiei pentru limită de vârstă sau limită de vârstă redusă, contractul individual de muncă încetează de drept, dacă pensionarul nu anulează decizia de pensionare în 30 de zile calendaristice scurse de la data stampilei de pe anvelopa plicului în care a primit decizia de pensionare.

- în cazul pensiei anticipate parțiale sau anticipate, trebuie cunoscut că acestea nu pot fi încasate atâta timp cât persoana respectivă este încă angajată.

În ceea ce privește pensia de invaliditate de gradul 3, pensia nu se poate activa decât dacă angajatul încetează activitatea profesională sau o continuă cu program de lucru de cel mult 4 ore/zi.

Așadar, noul document este important numai pentru angajator. Pe de altă parte, Casa de Pensii deține datele de contact ale angajatorilor dat fiind că lunar acesta plătește CAS iar pe cererea de pensionare a solicitantului sunt trecute datele de contact ale angajatorului. Cu alte cuvinte, birocrația românească este ca un organism viu care se regenerează precum coada unei șopârle.

Citește și: Pensionare anticipată cu doi ani, fără penalizări. Mai mulți români vor putea beneficia de facilitate

În România este posibil ca unii salariați să poată ieși la pensie anticipat fără penalizare.

Este vorba despre localitățile unde poluarea este mare și unde locuitorii acestora se pot pensiona anticipat fără să fie penalizați.

Trei localități urmează să se adauge listei deja existente a celor unde locuitorii lor se pot pensiona anticipat fără penalizare dacă au trăit în aceste localități cel puțin trei decenii. Legea permite ca aceștia să beneficieze de o reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani, dat fiind nivelul poluării de acolo, potrivit unui proiect de lege ce a primit marți propunere de adoptare la Camera Deputaților,care va da votul final în Parlament.

Proiectul de lege va adăuga alte trei localități listei celor poluate, locuitorii acestora și cei din apropierea lor (cei de pe o rază de opt kilometri) putând să iasă la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări.

Mai exact, locuitorilor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit peste 30 de ani li se vor alătura și cei din Turburea, judeţul Gorj, din Borsec, judeţul Harghita, și cei din Grinţieş, judeţul Neamţ.

Legea pensiilor (263/2010) prevede că cei ce au locuit multă vreme în anumite zone poluate pot să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, fără a li se aplica penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale, notează Avocatnet. În cazul pensionării anticipate parțiale se aplică o scădere procentuală a cuantumului pensiei.

Extinderea listei localităților poluate este necesară, potrivit parlamentarilor, deoarece în comuna Grinţieş este cel mai mare zăcământ de uraniu din întreaga ţară, exploatat până în anii 2000, iar în localitatea Borsec a funcționat, ani la rând, mina cu același nume, iar din cauza activității de extracție, preparare și ardere a cărbunelui, oamenii din zonă au fost expuși noxelor și pulberilor cu efect nociv asupra organismului. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel