Dosarul cu șină dispare. Se simplifică birocrația?
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Dosare de pensionare
Dosare de pensionare
Viața veșnicului dosar cu șină, pe care instituțiile statului îl cer de la cetățeni, pare în sfârșit că se apropie de sfârșit.

Modernizarea instituțiilor statului în România merge extrem de greu, proiectul acesta de lege fiind inițial respins de Senat anul trecut. Acum însă, la comisiile din Camera Deputaților, a fost propus pentru adoptare. Vestea bună fiind că aceștia au votul decisiv.

În esență, parlamentarii vor să interzică dosarele cu șină care sunt cerute acum, în multe cazuri, la depunerea solicitărilor pentru prestarea de servicii publice. Totodată, regula va urma să se aplice și pentru concursurile pentru funcții publice sau procedurilor de achiziții publice.

„Instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu șină, precum și niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie.

Prevederile (...) se aplică și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile pentru ocuparea unei funcții publice, precum și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziții publice”, scrie în proiectul de act normativ.

Mai mult, autoritățile centrale și locale nu vor putea nici măcar să ceară taxe suplimentare pentru a acoperi costurile pentru a achiziționa dosare cu șină sau alte obiecte de birotică și papetărie.

„Instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, nu pot percepe taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor sau obiectelor prevăzute (...)”, scrie în document, cu referire la dosare, dosare cu șină și alte obiecte de birotică sau papetărie.

„Trebuie eliminată practica, moștenită de la birocrația comunistă, de a solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, plătitoare de taxe și impozite, dosare, dosare cu șină, precum și alte articole sau obiecte de birotică sau papetărie. Acest amendament va elimina această practică inacceptabilă”, se spune în raportul de propunere spre adoptare a proiectului.

Citește și:

CNP-ul înlocuieşte dosarul cu șină. Un nou pas către debirocratizarea statului

La începutul anului a intrat în vigoare o lege care, cel puțin în teorie, simplifică relația cetățeanului cu autoritățile prin reducerea birocrației.

Inițiatorii acestei legi spuneau la momentul la care lansaseră legea că ”relația dintre stat și cetățean se simplifică, mai ales în ceea ce privește interacțiunea cu instituțiile statului în anumite cazuri specifice, precum cumpărarea unei locuințe, schimbarea cărții de identitate, înscrierea în evidențele fiscale a unui mijloc de transport și alte asemenea demersuri” astfel că autoritățile statului nu mai au voie să ceară copii ale unor acte emise deja de alte entități ale statului. 

Acum, la Camera Deputaților, se află o altă inițiativă legislativă care a fost deja aprobată de Senat, care este și mai radicală în sensul că autoritățile centrale dar și cele locale nu vor mai cere de la cetățeni decât CNP-ul și numele.

Inițiatorii scot în evidență redundanța cererilor pe care românilor li se cere să le completeze în care trebuie trecute informații precum numele și prenumele, codul numeric personal, cetățenia, inițială tatălui, data și locul nașterii, adresa completă de domiciliu, seria și numărul documentului de identitate. 

Un astfel de document este un inconvenient și un disconfort atât pentru solicitant cât și chiar pentru funcționarii care trebuie să treacă respectivele date într-un program. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel