Producţia de ţiţei a României continuă să scadă
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au constatat că aproximativ două tone și jumătate de uraniu natural au dispărut dintr-un sit libian care nu se mai află sub controlul guvernului, potrivit unui comunicat trimis miercuri de agenție statelor membre și consultat de Reuters.
În timpul unei inspecții desfășurate marți, o echipă a AIEA a constatat că "aproximativ 2,5 tone de uraniu natural sub formă de concentrat de minereu de uraniu declarat anterior de (Libia) ca fiind depozitat în acest sit nu era prezent în acest loc", a declarat șeful AIEA, Rafael Grossi, în documentul confidențial.
Ce face, între timp, Rusia
Între timp, Rosatom, agenția nucleară de stat a Rusiei, furnizează uraniu îmbogățit Chinei pentru a fi utilizat în reactoarele cu neutroni rapizi, potrivit Departamentului american al Apărării.
După ce a fost informat despre situație de către un oficial american în timpul unei audieri, responsabilul Pentagonului pentru politica spațială, John Plumb, a declarat că este "foarte îngrijorător să vezi că Rusia și China cooperează în acest sens." Ei pot avea puncte de discuție în această privință, dar nu poți ascunde faptul că reactoarele cu neutroni rapizi sunt cu plutoniu, iar plutoniul este pentru arme. Așa că eu cred că Departamentul Apărării este îngrijorat. Și, bineînțeles, este, de asemenea, în concordanță cu preocupările noastre legate de extinderea forțelor nucleare ale Chinei, pentru că ai nevoie de mai mult plutoniu pentru mai multe arme", a continuat John Plumb.
De când Putin a ordonat, în februarie anul trecut, să treacă granița și să invadeze Ucraina și de când Rusia a fost supusă unor sancțiuni economice și nu numai fără precedent de către o mare parte a Occidentului, Moscova s-a străduit să-și extindă și să-și consolideze legăturile cu Beijingul și încearcă să obțină arme din China.
Până în prezent, China a evitat să condamne invazia rusă, iar SUA au descurajat Beijingul să livreze arme Rusiei. Plumb a adăugat că China își extinde și diversifică în mod semnificativ și într-un ritm rapid arsenalul nuclear. Atât Beijingul, cât și Moscova se concentrează pe arme nucleare, spațiu și rachete cu rază lungă de acțiune pentru a contracara SUA și partenerii săi, a spus el.
Citește și Prețul uraniului, așteptat să crească în 2023
Uraniul la vedere a început anul cu o creștere de la 48,66 dolari la peste 50 de dolari/livră într-o perioadă de două săptămâni.
Pentru Rick Rule, o parte din aprovizionarea de tip greenfield ar putea veni din Kazahstan, dar cu un nou preț stimulativ apropiat de 156 de dolari/ kg. Expertul este de părere că perspectivele sunt de asemenea foarte optimiste pentru următorii zece ani.
"Există un miliard de oameni pe Pământ care nu au deloc acces la electricitate. Există 2 miliarde de oameni pe Pământ care se confruntă cu sărăcia energetică, fie că este vorba de energie intermitentă, fie că este o energie inaccesibilă", a declarat Rule.
"Când vorbim despre energie în Occident, vorbim despre lucruri precum Tesla", a subliniat el. "Creșterea nivelului de trai al celor mai săraci dintre cei mai săraci înseamnă că vom avea nevoie de mai multă energie din toate sursele. Solară, sigur. Vânt, da. Cărbune, bineînțeles. Dar energia nucleară este o sursă minunată de energie de bază, ieftină, fiabilă, care nu generează emisii de dioxid de carbon." ....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...