Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Reprezentantul Philip Morris a vorbit despre contrabanda cu țigări din România, despre legislația greoaie, pierderile economice masive pentru stat cât și despre avantajele noilor tehnologii care determină practic dispariția contrabandei cu țigarete.
Dragoș Bucurenci a subliniat că România este mai mult decât pregătită să adere la zona Schengen iar dacă intrarea țării noastre la acest acord va avea vreun efect și asupra contrabandei, va rămâne de văzut în perioada următoare.
Apoi, reprezentantul Philip Morris a mai arătat că în anul acesta, contrabanda cu tutun a ajuns la un minimum istoric, respectiv la numai 7% din consum și a mai adăugat că: ”Aceste cifre istorice sunt rezultatul acțiunii concertate a Poliției de Frontieră, Vamă și în colaborare cu industria de profil, precum și politice fiscale promovate de statul român care oferă predictibilitate care este necesară atât pentru bugetul statului cât și pentru mediul de afaceri!”.
Dragoș Bucurenci a mai spus că: ”Noi credem că ceea ce este necesar în cazul în care România va intra în Schengen, este ceea ce industria solicită de ani de zile, respectiv o strategie națională integrată de combatere a comerțului ilicit de mărfuri, mai ales că este bine știut că produsele accizabile, în special produsele din tutun, a fi cele mai traficate categorii de produse”, a explicat direcotrul Philip Morris și a adăugat că: ”CSAT-ul a recunoscut acest lucru ca fiind de importanță strategică într-un raport din anul 2020 din care ditez: ”Activitățile organizațiilor de criminalitate transfrontalieră specializate în contrabanda cu produse puternic accizate sau de larg consum, migrației ilegale și a traficului de droguri dar și al grupărilor de criminalitate informatică preocupate de extinderea ariei operaționale reprezintă un factor de risc crescut asupra securității naționale”, a încheiat citatul Dragoș Bucurenci. Acesta a adăugat că ceea ce se spune în raportul CSAT este un pas important dar că acest lucru trebuie dezvoltat într-o strategie națională de sine stătătoare care să coordoneze activitatea tuturor instituțiilor de control în acest domeniu.
Un alt aspect pe care l-a subliniat Dragoș Bcurenci este că spațiile de depozitare corp delict sunt supraaglomerate, unde deobicei sunt depozitate produsele contrafăcute. Acesta a arătat că acest lucru se poate rezolva prin mecanisme ori temeiuri legale prin care organele judiciare să poată dispune distrugerea produselor contrafăcute și a celor provenite din contrabandă care nu pot fi valorificare înainte de decizia definitivă a instanței, dat fiindcă procesul penal poate dura chiar și 10 ani, a mai subliniat Bucurenci care a mai arătat că depozitarea produselor din tutun în astfel de condiții este extrem de costisitoare și pune presiune nejustificată pe resurse care ar trebui direcționate către urmărirea infractorilor.
Dragoș Bucurenci a mai vorbit și despre investițiile pe care industria le-a făcut în cercetare și inovare pentru a crea produse din tutun cu risc redus pentru sănătate și care sunt o alternativă mai bună față de țigările convenționale.
Directorul Philip Morris a explicat că între 2017 și 2020, compania a investit 500 milioane de dolari în fabrica din Otopeni pentru a transforma fabrica într-un modernă care să producă rezerve din tutun încălzit, un produs inovator pe care compania îl exportă în 54 de piețe din 5 continente.
Compania are la ora actuală o altă tranșă de investiții de 100 de milioane de dolari pentru perioada 2022-2023.
Dragoș Bucurenci a subliniat că datorită noilor tehnologii care sunt utilizate pentru fabricarea rezervelor de tutun încălzit, aceste produse nu fac deocamdată obiectul contrabandei iar nivelul comerțului ilicit este foarte scăzut, în România fiind de 0,4% ar în Europa acesta este undeva la 2%.
Directorul Philip Morris a mai arătat că în 2021, exportul României de tutun încălzit l-a depășit pe cel al țigaretelor și a echilibrat astfel balanța comercială. Reprezentantul industriei a mai spus că din păcate pe plan intern aceste produse sunt puțin cunoscute, românii preferând în mare majoritate să fumeze țigările convenționale, care este cea mai nocivă formă de consum al nicotinei.
Bucurenci a dat exemplul Japoniei și Coreei de Sud unde în proporție covârșitoare țigările clasice au fost înlocuite de noile produse iar consecințele în sănătate deja se simt.
Vorbitorul a mai explicat că în cazul în care și în România s-ar întâmpla acest lucru, pe lângă efectele pozitive asupra sistemului de sănătate ar pune un obstacol major împotriva pieței negre deoarece rezervele sunt greu de fabricat iar investiția în tehnologie nu este profitabilă pentru contrabandiști.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...