Drepturi în plus pentru veterani. Noi categorii incluse printre beneficiari
Autor: Adrian Ilie
Data publicării:
Soldat
Soldat
O legea nouă preconizează extinderea drepturilor veteranilor din teatrele de operațiuni internaționale la care România a participat cu efective militare. Astfel, drepturile de care beneficiază în prezent angajații din Ministerul Apărării Naționale vor fi acordate și celor din Ministerul de Interne, în condițiile în care și angajați ai MAI au fost trimiși în străinătate. Proiectul a fost pus în dezbatere publică fiind inițiat de un grup de senatori PSD.

În primul rând, toți cei care au participat la misiunile în străinătate din 1991 încoace pentru o perioadă de cel puțin 120 de zile, succesiv sau cumulat, vor primi titlul onorific de ”Veteran din teatrele de operații”.

Răniții, fie că aparțin de MApN, fie de MAI, vor beneficia de drepturi mult mai consistente, în funcție de gradul de invaliditate în care au fost încadrați. Atfel, indemnizația lunară de invaliditate pentru gradul I va fi echivalentul a două câștiguri salariale medii brute. Pentru gradul II este de 1,5 salarii medii, iar pentru gradul III de un salariu mediu brut. Acestea pot fi cumulate cu salariul sau pensia. Pentru gradul I de invaliditate se plătește și o indemnizație de însoțitor, echivalentă cu un câștig salarial mediu brut.

Citește și: Prime de 1.000 euro pentru pensionari. La ce dată de vor acorda

De asemenea, vor beneficia de tratament, consiliere psihologică sau proteze (dacă este cazul) gratuite. Vor fi scutiți de la plata impozitelor locale, vor beneficia de transport în comun gratuit la nivel local, de 12 călătorii cu trenul gratuite anual ș.a. O serie de drepturi sunt acordate și copiiilor veteranilor, cel mai important fiind acordarea unei burse echivalente cu un salariu mediu brut, până la împlinirea a cel mult 26 de ani.

Pentru urmașii celor decedați în teatrele de operațiuni se va acorda o indemnizație echivalentă cu salariul mediu brut în cazul în care obțin venituri mai mici de 35% din acest salariu, practic se asigură un venit copiilor minori care vor beneficia în plus și de bursa de studii. De asemenea, vor avea prioritate la închirierea sau cumpărarea unei locuințe din fondul de locuințe sociale al administrației publice.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel