Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Program european de drone / FOTO: Freepik
Program european de drone / FOTO: Freepik
Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit în ultimii ani, impulsionate de dinamismul pieței civile și militare. 

Familia de drone militare este împărțită în mai multe categorii în funcție de rază, viteză, capacitate de încărcare și funcție. Iar în ultimii ani, piața dronelor a explodat din cauza cererii tot mai mari de aplicații militare. Peste 100 de țări au acum drone militare de toate tipurile. Această piață, dominată anterior de Statele Unite și Israel, vede apariția unor noi actori statali precum Turcia și Iranul.

Utilizările s-au diversificat și democratizat, nemaifiind limitate doar la domeniul militar. În sectorul civil, multe sectoare profesionale și industriale au profitat de aceste vehicule fără pilot pentru a satisface nevoi tot mai specifice grație fotografiei aeriene: agricultură, cinema, supraveghere, clădiri de inspecție termografică etc. 

Pe măsură ce gamele se extind și utilizările se diversifică, forțele armate folosesc din ce în ce mai mult resursele oferite de producătorii civili, care conduc piața dronelor.

De la dronă de contact la dronă de atac

Sistemele de drone militare sunt de mai multe tipuri. Nano-drone care cântăresc doar 100 de grame, fiind folosite pentru misiuni de observare pe distanțe scurte. Ccategoria dronelor tactice ce pot zbura la o altitudine de până la 3.000 de metri pentru a controla o zonă, precum Bayraktar TB2. Europa, în special Franța și Regatul Unit, și furnizorii lor italieni și germani, au dezvoltat câteva modele de drone tactice utilizate în scopuri de supraveghere și informații, precum Safran Patroller.

Apoi vin categoriile cu o rază de acțiune mai mare de 150 km, cu așa-numitele drone „MALE” (altitudine medie, rezistență lungă), mai mari decât dronele tactice. Sunt concepute pentru a zbura la altitudini medii pentru o perioadă lungă de timp, precum American Reapers. Acesta este cel mai important segment atât din punct de vedere tactic, cât și din punct de vedere al cotei de piață. De mult dominată de americani, piața MALE a fost depășită de Israel, Israel Aerospace Industries care a lansat mai întâi Hunter, apoi IAI Heron, în anii 1990. The Iranian Shahed este inclus în categoria MALE chiar dacă nu sunt destinate observației ci pentru atac (drona sinucigașă). 

Europenii cam bat pasul pe loc

Europenii au o prezență redusă pe piața de drone MALE, atât ca clienți, cât și ca producători. Proiectul european de dronă MALE lansat de Franța, Germania, Italia și Spania are întârziere în implementarea sa pe scară largă. Lansat în februarie 2022 pentru 7,1 miliarde de euro, acest program „Eurodrone” prevede dezvoltarea și achiziționarea de către cele patru state cooperante a aproximativ șaizeci dintre aceste drone de 30 de metri și 11 tone, care se așteaptă să intre în funcțiune de la începutul anilor 2030. Airbus Defence and Space GmbH, susținută de partenerii lor Dassault Aviation, Space SAU și Leonardo, produc modelul european MALE care va înlocui treptat Reapers.

Clasa de drone HALE (high medium long endurance), foarte apropiată de aeronave, este folosită în principal în supraveghere. Este cazul RQ-4 Global Hawk de la compania americană Northrop Grumman, care cântărește maxim 14,6 tone la decolare, masa unui avion de vânătoare mic, pentru o rezistență de 32 de ore. China a investit și în acest segment cu GAIC EA03.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel