Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Motivele pentru care statul român nu procedează similar și pentru veniturile mari ale producătorilor de electricitate sunt foarte dubioase, lucru remarcat de expertul în energie, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, care estimează că din creșterea prețului la gaze se va strânge suplimentar la buget aproximativ 1 miliard de lei din supraimpozitarea veniturilor, la care se vor adăuga și sume suplimentare, provenite din TVA și redevențe. În acest an, expertul prognozează o creștere substanțială a veniturilor suplimentare din gaze, pe care statul le va încasa, și care se ridică la aproximativ 4,3 miliarde de lei.
”Încă de acum 8 ani se suprataxează veniturile suplimentare obținute din creșterea prețurilor producătorilor de gaze naturale care depășesc anumite limite prevazute de OUG 7/2013.
În momentul de față prețurile producătorilor de gaze care depășesc 85 lei/MWh, iau calea în proporție de 85% către bugetul de stat! Astfel, în acest an, conform calculelor realizate de Asociația Energia Inteligentă 1 miliard de lei se vărsa la bugetul de stat, suplimentar față de dividendele companiilor producătoare de gaze (ROMGAZ, PETROM, AMROCO etc), datorită creșterii prețului la gaze. Aceste venituri sunt suplimentare față de TVA-ul suplimentar care se va încasa ca urmare a creșterii facturilor la gaze(cca 0,8 miliarde de lei), de redevențele suplimentare care se vor încasa la bugetul de stat (cca 2,5 miliarde de lei) etc.”
Chisăliță subliniază că toate creșterile fabuloase de preț în special de la energie nu sunt supraimpozitate, așa cum se procedează în cazul gazelor. De asemenea, expertul notează că furnizorii scapă și ei de supra impozitare, producătorii fiind cei suprataxați.
”Întrebarea care se pune: De ce de 8 ani se aplică această supraimpozitare a creșterilor de preț doar la producătorii de gaze? De ce nu se aplică și furnizorilor de gaze? De ce nu se aplică producătorilor de energiei electrică, termică, celor care produc lemne de foc etc.? De ce nu se aplică furnizorilor de electricitate?
Prețul mediu al gazelor naturale din producția internă nu a depășit prețul de 92 lei/MWh în această vară și sunt supraimpozitate (o creștere de 0,35% față de anul 2019).
Prețul gazelor marfă care se vând pe bursă (15.09.2021) a ajuns la 350 lei/MWh și nu sunt supraimpozitate (o creștere de 233% față de anul 2019)!
Prețul mediu al lemnelor de foc au crescut cu cca. 300% față de anul 2019, prețul mediu al energiei electrice marfă a crescut cu cca. 106% față de anul 2019! Nici aceste creșteri fabuloase de preț nu se supraimpozitează. De ce?”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...