Dumitru Nancu, Director general FNGCIMM: Până în prezent s-au acordat 62.000 de garanții

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM
Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM
EXCLUSIV
Dumitru Nancu, Director General F.N.G.C.I.M.M. S.A. – IFN, a vorbit în cadrul interviurilor DC News și DC Business despre ultimele evenimente care au marcat evoluția instituției pe care o conduce, despre cum funcționează noile structuri înființate. 

Pe plan național a fost descentralizată activitatea Fondului Național de Garantare, ceea ce înseamnă că instituția a mai făcut un pas către cetățeni, către patroni, către consumatori. 

”Către mediul de afaceri, în ultimă instanță”, a adăugat Dumitru Nancu, Director General al FNGCIMM în cadru interviului moderat de jurnalistul Val Vâlcu. Acesta din urmă a precizat că, pe plan internațional anul viitor va avea loc un eveniment important, care, a venit în completare invitatul DCNews, ”va pune România la locul ei pe hartă în ceea ce privește mediul de afaceri, de banking și așa mai departe”. 

”Într-adevăr, Fondul de Garantare a marcat două evenimente. Unul pe plan național, în sensul că, de la preluarea mandatului, am încercat să descentralizăm activitatea de acordare de garanții, dar și de monitorizare, să fim cât mai aproape de mediul de afaceri, fapt pentru care s-au înființat șapte sucursale cu zece reprezentanțe. Toate cele șapte sucursale fiind constituite pe regiuni de dezvoltare, formând, practic, o suprastructură de business alături de cele opt agenții de dezvoltare regională. Având în vedere că în București și Ilfov avem sediul central, nu am mai considerat necesar să mai înființăm o sucursală”, a spus Dumitru Nancu. 

Instrumente financiare  

Rostul acestor sucursale este de a fi aproape de mediul de afaceri. Mai mult însă, ne aflăm în negocieri atât cu Comisia Europeană, cât și cu cele opt ADR-uri, agenții de dezvoltare regională care, pentru prima dată, vor deveni autorități de management, iar Fondul Național de Garantare a intrat deja pe două instrumente financiare gestionate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Este vorba despre Programul de Ocupare și Cercetare și pentru Instrumente Financiare și despre al doilea program operațional, pentru întreprinderile sociale. Acolo există un buget de 80 de milioane de euro, la care se acordă și contribuția socială și unde vrem să devenim implementatori pe cele două instrumente financiare. 

Sunt, prin urmare, două programe care însumează aproximativ 200 de milioane de euro, bani europeni care vor fi derulați prin Fondul Național de Garantare. Pe lângă aceste două programe, am intrat și am început deja negocierea cu cele opt ADR-uri, care, fiecare dintre ele, cu excepția uneia, au instrumente financiare. Sumele alocate prin programele naționale pentru 2021-2027 se cifrează undeva între 20 de milioane și 80 de milioane, în funcție de acel ADR. 

Ce înseamnă aceste instrumente financiare? Practic, este un mix în care avem alocație nerambursabilă, un grant, care va fi oferit de Agenția de Dezvoltare Regională din programele operaționale regionale, o garanție care va fi acordată de Fondul de Garantare și un credit bancar. Practic, la nivelul celor opt ADR-uri vor exista astfel de instrumente financiare” a precizat invitatul DCNews.

Cele șapte sucursale unde se află?

”Avem Cluj și Iași unde deja există și funcționează. După care avem la Timișoara, Brașov, Ploiești, pentru Muntenia, Constanța și Craiova. Ca reprezentanțe o să fie Oradea, Satu Mare, Arad, Slatina, Sibiu, Sfântul Gheorghe, Sibiu, Galați, Suceava și Bacău. Ceea ce facem noi este nu numai o chestiune de descentralizare, dar și de monitorizare, pentru că numai pe IMM Invest s-au acordat, până acum, 62.000 de garanții. Aceste garanții și ajutorul de stat trebuie monitorizate, adică trebuie văzut dacă își plătește creditul, până la urmă, că nu schimbă destinația banilor acordați și altele. Este evident că, de la nivel central nu se putea efectua acest lucru”, a subliniat Dumitru Nancu. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel