În prima parte a interviului acesta a discutat despre cum sunt împărțite finanțările și cum sunt alocate garanțiile pentru Programele Start-up Nation si Femeia Antreprenor care sunt datele acestora și câteva dintre avantajele pe care le au beneficiarii.
„Fondul Național de Garantare a semnat o conveție cu cele 6 instituții financiar-bancare care derulează cele două programe guvernamentale, este vorba de Femeia Antreprenor, gestionat de fostul minister al Antreprenoriatului și Turismului și programul Start-up Nation, la fel un program guvernamental”, a declarat Dumitru Nancu.
Planurile de afaceri depuse pentru cele două programe au fost numeroase, spune directorul general FNGCIMM: „Pe programul Start-up Nation au fost aprobate la finanțare 10.000 de planuri de afaceri iar pe Femeia Antreprenor în jur de 300 de planuri de afaceri. Mecanismul ambelor programe este pe principiul decontării adică antreprenorul trebuie să finanțeze din surse proprii sau surse atrase după care prezintă decontul iar ministerul economiei plătește în contul bancar. Pentru a veni în sprijinul start-up-urilor am semnat această convenție de garantare prin care practic noi garantăm 80% din planul de afaceri. Guvernul oferă 200.000 lei alocație financiară nerambursabilă, restul de contribuție proprie care era de minim 25%, este finanțată de către instituțiile bancare. Practic la un buget mediu pe Start-up Nation, garanția medie pe care am acordat-o până acum este de 400.000 lei.”
Acesta a mai argumentat că instituția pe care o conduce a garantat până acum 10% din proiectele aferente programului Start-up Nation, anume 22 de planuri de afaceri.
„Finanțarea totală de către cele 6 instituții financiar-bancare este de 150.000.000 de lei iar garanția Fondului Național de Garantare este de 115.000.000 lei. Această garanție este asigurată din sursele proprii ale Fondului Național de Garantare deci nu impactează bugetul de stat”, spune Dumitru Nancu.
„În ceea ce privește celălalt program, Femeia Manager, acolo garanția medie este undeva la 300.000 lei, tot la fel, garantăm acel credit punte prin care banca acordă un credit pentru întreprinzător, el face toate cheltuielile din creditul respectiv, după care depune decontul la Ministerul Antreprenoriatului, actualul Minister al Economiei iar statul depune în contul întreprinzătorului partea sa de finanțare care este maxim de 200.000 euro. Aici am aprobat deja 125 de garanții, valoarea garanțiilor este de 20 milioane lei iar finanțările acordate de instituțiile financiar-bancare sunt de 25 milioane de lei”, a declarat directorul instituției despre programul care încurajează femeile să intre în lumea businessului.
Pentru a vedea mai multe despre aceste tipuri de programe, puteți urmări interviul integral la linkul atașat mai jos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...