Miercuri, Microsoft a spus oficial adio browserului Internet Explorer, care, la mijlocul anilor 1990, a fost unul dintre primele instrumente de referință pentru navigarea pe internet, înainte de a fi depășit de concurență, în primul rând de Google.
Explorer va putea fi utilizat în continuare, dar gigantul cu sediul în Redmond, Washington, nu va mai face actualizări sau modificări ale browserului, lansat cu aproape 27 de ani, în august 1995.
Inițial, Microsoft anunțase că se va despărți de Explorer, care a cunoscut unsprezece versiuni succesive, la începutul anului 2021, după care a amânat totul pentru 15 iunie 2022.
Cu ochii pe Edge
Grupul intenționează acum să își concentreze eforturile asupra browserului Edge, lansat în 2015, care permite "o navigare mai rapidă, mai sigură și mai modernă decât Explorer", justificase anul trecut Microsoft.
De asemenea, compania s-a asigurat că Edge vă permite utilizatorilor să viziteze site-uri și aplicații create pentru a funcționa precum Explorer.
Potrivit site-ului specializat Kinsta, Explorer a reprezentat doar 2% din piața browserelor de internet, față de 77% pentru Google Chrome, 8% pentru Safari (Apple) și 5% pentru Edge.
După lansare, Explorer a înlocuit rapid primul browser important din istoria internetului, Netscape, până la a deține peste 90% din acest sector la începutul anilor 2000.
Mesajele utilizatorilor nostalgici au început să curgă pe rețelele de socializare pentru a aduce un ultim omagiu literei "e" albastre, care a stat mult timp pe ecranele a sute de milioane de computere.
Reacția utilizatorilor
"Sunt din epoca Internet Explorer. Cu el am copilărit, cu el am crescut. Odihnește-te în pace", a scris pe Twitter Brian Keller, un prezentator de televiziune din Michigan.
"Vă mulțumim că ați fost cel mai bun browser pentru a descărca Chrome și Firefox timp de 14 ani", a glumit Edy Sulistyo, un antreprenor indonezian, tot pe Twitter.
În 1997, guvernul președintelui american Bill Clinton a dat în judecată Microsoft pentru abuz de poziție dominantă, în special în ceea ce privește Explorer.
Cazul s-a încheiat în 2001 cu o înțelegere extrajudiciară prin care Microsoft a fost de acord să nu forțeze producătorii de calculatoare să refuze să adopte alte programe decât cele proprii.
De asemenea, firma a fost de acord să pună la dispoziția editorilor de software date despre programele sale, dar nu și-a luat niciun angajament în ceea ce privește Explorer.
Citește și Nici măcar Microsoft nu mai face angajări. Evită alte cheltuieli în an de criză
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...