După euforie, start-up-urile din tehnologie revin cu picioarele pe pământ
Autor: Simona Haiduc | 10 noi 2022, 22:11
Vremurile au devenit mai dificile și se simte deja
Vremurile au devenit mai dificile și se simte deja
După un an euforic în care au strâns fonduri record, start-up-urile din domeniul tehnologiei revin cu picioarele pe pământ, navigând între bani mai scumpi, mai puțini și o iminentă recesiune.

"Am revenit cu picioarele pe pământ", spune Charlie O'Donnell, fondator al firmei de investiții Brooklyn Bridge Ventures, după o recoltă 2021 în care "investitorii s-au lăsat purtați de val. Anul trecut, aproximativ 311 miliarde de dolari au fost strânse de firmele de capital de risc, adică cele care investesc în start-up-uri cu creștere rapidă, mai mult decât dublu față de totalul înregistrat în 2020, care a fost deja un an record, potrivit CB Insights.

"Există o mulțime de factori externi care influențează piața", spune Sunita Patel, șef al departamentului de dezvoltare a afacerilor la Silicon Valley Bank, enumerând creșterea ratei dobânzilor, un mediu geopolitic și piețe financiare slabe. Încă din luna mai a anului trecut, firma de investiții și consultanță Y Combinator a avertizat start-up-urile care caută finanțare pe termen scurt: "Șansele de succes sunt extrem de mici, chiar dacă firma dumneavoastră se descurcă bine. Vă recomandăm să vă schimbați planurile" și să așteptați.

Ca urmare a acestui climat de deteriorare, "vedem cum se topesc evaluările companiilor", în special ale celor care sunt pe punctul de a deveni publice, spune Sunita Patel. Platforma de livrare la domiciliu Instacart este estimată acum la 13 miliarde de dolari, potrivit mai multor rapoarte media, față de 39 de miliarde de dolari în martie 2021.

În ceea ce privește nava amiral a software-ului de conducere autonomă, Mobileye, aceasta a trecut de la 50 de miliarde de dolari la 17 miliarde de dolari din decembrie anul trecut și octombrie 2022, când a intrat la bursa de pe Wall Street.

Gata cu râsul

Totuși,  situația nu este nici pe departe la fel de alarmantă ca în 2000 sau chiar în 2008, două dintre cele mai întunecate perioade din instoria acestui sector de activitate, adică de la apariția internetului. Nu toți banii strânși din 2020 au fost încă investiți, "așa că există încă mult capital disponibil pentru companiile din domeniu", a explicat Patel.

"Ne ajută faptul că suntem încă destul de departe de o posibilă IPO", remarcă Rob Devlin, cofondator al Metalenz, un start-up specializat în meta-optică, care face posibilă reducerea dimensiunii camerei unui smartphone. Această mică companie cu sediul în Boston tocmai a strâns 30 de milioane de dolari de la investitori. Prezintă multe dintre calitățile căutate de investitorii de risc: un produs deja pe piață, altul în curs de dezvoltare și clienți deja angajați să cumpere.

Depinde și de sector

Securiti, firmă specializată în gestionarea datelor și securitatea IT, a strâns 75 de milioane de dolari la începutul lunii octombrie, cu o evaluare în creștere față de ultima rundă din 2019. Pentru Rehan Jalil, directorul general al companiei, securitatea cibernetică "nu este afectată, pentru moment", de vântul rău care suflă cu precădere asupra companiilor de rețele sociale.

"O mulțime de platforme mainstream strângeau fonduri pe baza unor argumente de genul "este la modă, este cool, este distractiv". Cum ar fi Clubhouse, de exemplu", notează Lee Edwards. "Acum a devenit mai dificil pentru ei”, spune el.  "Când ai din ce în ce mai puțini bani pentru a recruta angajați, productivitatea devine esențială", explică el. "Și când te gândești la tensiunile noastre cu Rusia, sau la tensiunile dintre China și Taiwan... o mulțime de oameni vorbesc despre relocarea industriilor, inclusiv președintele Joe Biden, care încurajează investițiile în producția de cipuri în SUA.

Dar chiar și pentru sectoarele în creștere, există o "întoarcere la elementele fundamentale", rezumă Sunita Patel - și anume disciplină și austeritate în modelele de afaceri. Investitorii de capital de risc "au nevoie de mai mult timp" pentru a se hotărî, iar finalizarea unei tranzacții durează adesea între trei și șase luni, "ceea ce obișnuia să fie norma", descrie Jenny Rooke de la firma de investiții Genoa Ventures."Trebuie să faci mult mai multe întâlniri în Silicon Valley și să vorbești cu mult mai mulți oameni", este de acord Rehan Jalil.

Iar climatul s-ar putea să se răcească încă, potrivit start-up-urilor și experților. "Există turbulențe la nivel global, (...) de aceea am ales să strângem bani acum", spune Jalil. Nu toate companiile vor supraviețui furtunii. "Mulți antreprenori vor spune că, dacă nu au reușit să găsească finanțare, este din cauza conjuncturii", spune Charlie O'Donnell, "dar adevărul este că nu ar fi găsit bani în niciun context.

Citește și Dispozitive de spionaj, utilizate ilegal în cel puțin patru țări din UE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Putin a dat un nou ordin armatei în războiul din Ucraina

După ce occidentul a decis să trimită Ucrainei în jur de...

Românii pot plăti facturile întârziate la energie în rate

Românii îşi vor putea achita facturile în rate, dacă...

BMW se extinde în Mexic

Bayerische Motoren Werke (BMW) va investi 800 milioane de euro (866 milioane...

O mare companie din energie scoate la concurs 219 posturi

Hidroelectrica îşi întăreşte structura de personal cu...

Crossuri externe