Ecologiștii dau în judecată Comisia Europeană pentru schimbarea abordării politicii de mediu

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Emisii de CO2 / sursa foto: Freepik.com
Emisii de CO2 / sursa foto: Freepik.com
Diferitele presiuni din industrie a făcut ca pe parcursul utlimelor luni executivul european să își modifice țintele privind emisiile de gaze cu efect de seră. Acum, grupurile de mediu încearcă să tragă la răspundere Bruxellesul.

Grupurile de mediu au acționat în instanță Comisia Europeană în legătură cu normele privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru 2030, relatează Reuters.

Ecologiștii solicită o hotărâre din partea instanței supreme din Europa care ar obliga blocul comunitar să își consolideze politica în domeniul climei, au declarat marți aceștia.

Într-un caz aflat pe rolul Tribunalului Curții de Justiție a Uniunii Europene, organizațiile non-profit Climate Action Network și Global Legal Action Network (GLAN) susțin că limitele naționale privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru sectoare precum transportul și agricultura sunt ilegale.

Militanții au declarat că pragurile nu vor reuși să reducă emisiile care încălzesc planeta suficient de repede pentru a îndeplini obiectivul Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

„Am subliniat modul în care obiectivele UE pentru 2030 nu au fost derivate din cele mai bune date științifice disponibile privind clima”, a declarat Gerry Liston, un avocat al GLAN.

Într-o apărare scrisă prezentată instanței în iulie, Comisia a cerut acesteia să respingă cererile ca inadmisibile.

Limitele naționale de emisii, care impun statelor membre ale UE să își reducă emisiile în sectoarele respective între 10% și 50% față de nivelurile din 2005, sunt menite să contribuie la obiectivul general al UE de reducere a emisiilor nete cu 55% până în 2030, în raport cu nivelurile din 1990.

Oamenii de știință susțin că emisiile mondiale trebuie să se reducă la aproximativ jumătate până în 2030 pentru a avea șanse de a limita încălzirea la 1,5°C. Militanții susțin că marii poluatorii ai planetei, precum UE, ar trebui să acționeze mai rapid decât atât.

Sectoarele vizate de limitele naționale au obiective mai slabe decât segmente precum producția de energie și industria, cărora politicile UE le impun să reducă emisiile cu peste 60% până în 2030, față de nivelurile din 2005.

Conform unei scrisori adresate de instanță avocaților reclamanților, instanța a acordat cauzei statut prioritar. Acest lucru ar putea însemna că acest caz ar putea fi judecat în 2025. Cazul a fost introdus inițial în februarie, dar nu a fost făcută publică la momentul respectiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Factură energie electrică
Cazino
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com

pixel