Cine mai are încredere în dolar?
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Declinul veniturilor fiscale ale Chinei a încetinit în primul trimestru al acestui an, pe măsură ce autoritățile de la Beijing încearcă să stabilizeze economia internă, în timp ce gestionează impactul tot mai sever al tarifelor americane, potrivit Reuters.
Datele publicate vineri de Ministerul de Finanțe arată că veniturile bugetare au totalizat 6.000 de miliarde de yuani (aproximativ 821 miliarde dolari) în perioada ianuarie–martie, în scădere cu 1,1% față de aceeași perioadă a anului trecut. Este o încetinire a ritmului de scădere comparativ cu declinul de 1,6% consemnat în primele două luni ale anului.
În timp ce veniturile din taxe au scăzut cu 3,5% față de primul trimestru din 2024, veniturile din surse non-fiscale au crescut cu 8,8%. Cheltuielile bugetare au avansat cu 4,2% în perioada analizată.
Pentru anul 2025, China și-a stabilit un obiectiv de deficit bugetar de circa 4% din PIB — cel mai ridicat din istorie — în încercarea de a atinge o creștere economică de aproximativ 5%. Totuși, mulți analiști consideră că acest prag va fi dificil de atins în condițiile în care tarifele impuse de SUA continuă să pună presiune pe economia chineză.
Agenția de rating Fitch a retrogradat recent ratingul suveran al Chinei, invocând creșterea rapidă a datoriei publice și riscurile la adresa finanțelor statului, într-un moment în care autoritățile încearcă să stimuleze consumul pentru a contracara efectele războiului comercial.
Economia Chinei continuă să dea semne de revenire inegală. În martie, datele au arătat o evoluție peste așteptări a creditării bancare și a exporturilor, însă presiunile deflaționiste persistă: prețurile de consum au scăzut pentru a doua lună consecutiv, iar deflația la prețurile de producție s-a accentuat.
Redresarea economică post-pandemie rămâne fragilă, în ciuda măsurilor de stimulare implementate de stat. Cererea internă este în continuare slabă, afectată de încrederea scăzută a consumatorilor, pe fondul unei crize imobiliare prelungite și al reînnoirii temerilor legate de deflație.
Oficialii chinezi au reiterat în ultimele luni că dispun de suficiente instrumente pentru a susține economia. Premierul Li Qiang a declarat, în această lună, că vor fi implementate noi măsuri de politică fiscală proactivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Volkswagen ar putea muta o...
România înregistrează progrese...
Traficul pe această cale maritimă egipteană a cunoscut o...
Președintele Franței, Emmanuel...
Președintele Rezervei Federale...
Pentru prima dată în lume,...
Grupaj de știri.
Economia Germaniei a intrat...
Producţia de gaze a scăzut cu...
UBS avertizează asupra...
Instituția financiară austriacă...
China reduce ritmul scăderii...
Trump ar putea renunța în...
Există două situații concrete...
Atenționare de călătorie:...
Președintele interimar Ilie...
Reacţia autorităţilor din China...
Bursa de Valori București...
Astăzi îți atragem atenția...
Plenul Consiliului Superior al...
Criză de forță de muncă în...