Economia germană a scăzut, dar nu mai este în recesiune

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Evaluări
Evaluări
Economia germană, motorul economiei europene, s-a contractat uşor în trimestrul al treilea, dar scăderea nu a confirmat previziunile pesimiste ale analiștilor intervievați de Reuters. 

Conform datelor publicate, luni, de Oficiul federal de statistică (Destatis), Produsul Intern Brut al Germaniei a scăzut cu 0,1% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent. Un procent care este, totuși, o performanţă mai bună decât contracţia de 0,3% prognozată de analiştii consultați de agenția Reuters.

În plus, Destatis a revizuit, în sus, şi estimările privind performanţele înregistrate de economia germană în trimestrul al doilea, până la un avans de 0,1%, faţă de stagnarea anunţată iniţial. Cifrele pentru primul trimestru al anului au fost şi ele revizuite, în sus, până la o stagnare, de la contracţia anunţată anterior. 

Conform noilor estimări, Germania nu mai este în recesiune. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut. Performanţele economice ale Germaniei în acest an au fost "puţin mai bune decât ne temeam", a comentat Jens-Oliver Niklasch, economist la LBBW.

Ca o piatră de moară 

Cu toate acestea, prima economie europeană continuă să fie afectată de preţurile mari la energie, la care se adaugă majorarea dobânzii de referinţă a Băncii Centrale Europene pentru a lupta împotriva inflaţiei şi încetinirea economiilor principalilor parteneri comerciali, cum este China.

Destatis a precizat că în trimestrul al treilea consumul gospodăriilor a scăzut, pe măsură ce inflaţia ridicată a continuat să erodeze puterea de cumpărare a consumatorilor. În schimb, investiţiile de capital au avut o contribuţie pozitivă asupra PIB-ului în trimestrul al treilea.

La începutul lunii octombrie, Guvernul german a anunţat că se aşteaptă la o contracţie a economiei de 0,4% în acest an din cauza inflaţiei persistente, a preţurilor mari la energie şi diminuării schimburilor internaţionale. Prognozele revizuite contrastează cu creşterea economică de 0,4% prognozată în luna aprilie pentru acest an.

Din ce în ce mai bine

Guvernul de la Berlin prognozează însă că după contracţia de 0,4% în 2023 va urma o revenire pe creştere a Produsului Intern Brut, până la un avans de 1,3% în 2024 şi unul de 1,5% în 2025.

Fondul Monetar Internaţional şi-a redus şi el estimările pentru economia germană până la o contracţie de 0,5% în acest an, comparativ cu un declin de 0,3% prognozat anterior. De asemenea, un grup de mari institute economice germane a prognozat luna trecută o contracţie de 0,6% în acest an. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donald Trump
Un început frumos
Gabriela Nistor, CEO Salt Bank
Hollywood / sursa foto: Pexels.com
Versace și alte mărci de lux vor fi vândute unei multinaționale americane
Prosumatori. Foto: Freepik.com
Bani
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Cip / sursa foto: Freepik.com

Google atacă dominația Nvidia și lansează Ironwood

Alphabet dezvăluie cipul Ironwood, dedicat exclusiv...

Apple

Panică majoră la Apple. Gest disperat al companiei

Gigantul american din domeniul tehnologiei Apple a...

Project 2025 / Foto: DonkeyHotey / Flickr
Totul crește / FOTO: Freepik
Mihai Daraban
electricitate
O persoană numără bani / Foto: DCBusiness
Peter Navarro și Donald Trump
La benzinărie / FOTO: Freepik
Francois Villeroy de Galhau / FOTO: Wikipedia
Reciclare / Foto: Freepik
Bebeluș / FOTO: Freepik
Bogdan Ivan
Sigla Renault
Dolari / Foto: Freepik

Dolarul își revine din amețeală și urcă în fața euro

Dolarul american și-a recăpătat din avânt, după ce...

Nu toți acceptă însă / FOTO: Freepik

China caută aliați împotriva tarifelor impuse de SUA

O încercare ce se dovește însă destul de dificilă. 

Foto: Freepik.com

Acțiunile chineze ar putea fi radiate din SUA

Un risc crescut, dar fără măsuri iminente.

Depozit
Știrile dimineții
Foto: Freepik.com
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

pixel