Economia germană a scăzut, dar nu mai este în recesiune

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Evaluări
Evaluări
Economia germană, motorul economiei europene, s-a contractat uşor în trimestrul al treilea, dar scăderea nu a confirmat previziunile pesimiste ale analiștilor intervievați de Reuters. 

Conform datelor publicate, luni, de Oficiul federal de statistică (Destatis), Produsul Intern Brut al Germaniei a scăzut cu 0,1% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent. Un procent care este, totuși, o performanţă mai bună decât contracţia de 0,3% prognozată de analiştii consultați de agenția Reuters.

În plus, Destatis a revizuit, în sus, şi estimările privind performanţele înregistrate de economia germană în trimestrul al doilea, până la un avans de 0,1%, faţă de stagnarea anunţată iniţial. Cifrele pentru primul trimestru al anului au fost şi ele revizuite, în sus, până la o stagnare, de la contracţia anunţată anterior. 

Conform noilor estimări, Germania nu mai este în recesiune. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut. Performanţele economice ale Germaniei în acest an au fost "puţin mai bune decât ne temeam", a comentat Jens-Oliver Niklasch, economist la LBBW.

Ca o piatră de moară 

Cu toate acestea, prima economie europeană continuă să fie afectată de preţurile mari la energie, la care se adaugă majorarea dobânzii de referinţă a Băncii Centrale Europene pentru a lupta împotriva inflaţiei şi încetinirea economiilor principalilor parteneri comerciali, cum este China.

Destatis a precizat că în trimestrul al treilea consumul gospodăriilor a scăzut, pe măsură ce inflaţia ridicată a continuat să erodeze puterea de cumpărare a consumatorilor. În schimb, investiţiile de capital au avut o contribuţie pozitivă asupra PIB-ului în trimestrul al treilea.

La începutul lunii octombrie, Guvernul german a anunţat că se aşteaptă la o contracţie a economiei de 0,4% în acest an din cauza inflaţiei persistente, a preţurilor mari la energie şi diminuării schimburilor internaţionale. Prognozele revizuite contrastează cu creşterea economică de 0,4% prognozată în luna aprilie pentru acest an.

Din ce în ce mai bine

Guvernul de la Berlin prognozează însă că după contracţia de 0,4% în 2023 va urma o revenire pe creştere a Produsului Intern Brut, până la un avans de 1,3% în 2024 şi unul de 1,5% în 2025.

Fondul Monetar Internaţional şi-a redus şi el estimările pentru economia germană până la o contracţie de 0,5% în acest an, comparativ cu un declin de 0,3% prognozat anterior. De asemenea, un grup de mari institute economice germane a prognozat luna trecută o contracţie de 0,6% în acest an. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel