Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Conform cifrelor revizuite publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis), economia germană s-a contractat cu 0,4% în ultimul trimestru al anului trecut comparativ cu trimestrul al treilea. O estimare preliminară publicată anterior arăta spre o contracţie de 0,2% în trimestrul patru comparativ cu trimestrul trei. În ritm anual însă, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,9% în trimestrul patru al anului trecut, conform datelor corectate în funcţie de variaţiile sezoniere.
Destatis a apreciat că de vină pentru contracţia economiei de la un trimestru la altul sunt diminuarea investiţiilor de capital şi scăderea cu 1% a consumului gospodăriilor, în timp ce cheltuielile guvernamentale au avut un efect pozitiv asupra creşterii economice.
"Creşterea preţurilor şi criza energetică au afectat economia germană la finele anului", a subliniat Destatis într-un comunicat de presă.
Economiştii se aşteaptă la un nou rezultat negativ în primul trimestru al acestui an, ceea ce ar însemna că economia germană a intrat în recesiune. Însă chiar şi aş vremea neobişnuit de caldă din timpul iernii a făcut ca Germania să evite cele mai pesimiste scenarii vehiculate după ce Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu un an. Guvernul de la Berlin mizează în prezent pe o creştere economică de 0,2% pe ansamblul anului 2023, în condiţiile în care în toamna anului trecut miza pe o contracţie a PIB-ului.
Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.
Întreprinderile germane, încă dependente de anumite piețe
Economistul Holger Gorg, președinte interimar al unui prestigios institut din Germania, trage un semnal de alarmă.
Companiile germane nu și-au redus la modul semnificativ dependența lor de anumite piețe, avertizează expertul la un an după ce Vladimir Putin a ordonat trupelor sale militare să intre în Ucraina.
"Există un decalaj între ceea ce se spune, ceea ce se aude și ceea ce se întâmplă, de fapt, în realitate”, a atras atenția Holger Görg, președintele interimar al Institutului Kiel pentru Economie Mondială (IfW), pentru agenția germană de presă.
Potrivit precizărilor sale, datele oficiale, cele anunțate de companii, sunt neconvingătoare și nu arată acea mare diversificare despre care se tot vorbește.
Argumentându-și punctul de vedere, expertul german a dat exemplul masivelor investiții de multe militarde de euro anunțate recent de companii importante precum BASF și Bosch în China și care, evident, nu indică vreo dorință a respectivelor firme de a se retrage din această țară. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.