Declarația unică, modificări importante. ANAF a emis formularul inteligent
Agenția Națională de...
Economia Germaniei s-a micșorat cu 0,2% pe parcursul anului – în linie cu previziunile economiștilor – și cu 0,1% în ultimul trimestru, a anunțat miercuri Oficiul Federal de Statistică, sugerând că semnele unei redresări imediate sunt absente.
„Povara ciclurilor economice și a problemelor structurale au împiedicat o dezvoltare economică mai bună în 2024,” a declarat Ruth Brand, președinta oficiului de statistică, într-o conferință de presă pentru prezentarea datelor.
Creșterea concurenței din străinătate, costurile ridicate ale energiei, ratele dobânzilor încă ridicate și perspectivele economice incerte au fost factori determinanți ai declinului, a explicat Brand.
Economia Germaniei s-a contractat cu 0,3% în 2023. Ultima dată când Germania a suferit doi ani consecutivi de contracție a fost la începutul anilor 2000.
Fiind o economie orientată spre exporturi, Germania resimte impactul cererii globale slabe și al concurenței crescute, în special din partea Chinei. Exporturile au fost cu 0,8% mai mici în 2024 față de anul precedent.
Posibilitățile de export s-ar putea deteriora și mai mult după inaugurarea președintelui ales al SUA, Donald Trump, care a amenințat cu introducerea unor tarife comerciale extinse, a declarat Jens-Oliver Niklasch, economist la LBBW.
„Există indicii foarte puternice că 2025 va fi al treilea an consecutiv de recesiune,” a adăugat Niklasch.
Unii analiști au fost dezamăgiți de contracția din ultimul trimestru al anului trecut. Dacă creșterea în primul trimestru al anului 2025 va fi, de asemenea, negativă, economia va intra din nou în recesiune – definită în mod obișnuit ca două trimestre consecutive de contracție.
Estimarea pentru al patrulea trimestru este preliminară. Datele revizuite vor fi publicate pe 30 ianuarie.
„Speranțele pentru o ușoară creștere în al patrulea trimestru au fost dezamăgite, iar semnele unei îmbunătățiri în primul trimestru sunt inexistente,” a declarat Joerg Kraemer, economist-șef la Commerzbank.
Banca Centrală Europeană este așteptată să reducă ratele dobânzilor de încă trei sau patru ori anul acesta, dar Kraemer a pus la îndoială cât de mult ar putea ajuta acest lucru afacerile germane în absența unui „adevărat restart al politicii economice” după alegerile federale ale țării.
Germanii vor merge la urne pe 23 februarie.
O ușoară redresare a veniturilor reale ale gospodăriilor și scăderea ratelor dobânzilor ar putea stimula într-o anumită măsură consumul și investițiile în construcții, a spus Franziska Palmas, economistă senioră pentru Europa la Capital Economics.
Cu toate acestea, ea a precizat că aceste efecte vor fi în mare parte contracarate de presiunea continuă a prețurilor ridicate la energie și de cererea slabă pentru produsele industriale esențiale ale Germaniei, precum automobilele și utilajele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Agenția Națională de...
Banca Naţională a României a...
Utilizatorii aplicației chineze...
Datoria publică a Italiei a...
JPMorgan Chase anunță profit anual record datorită...
Fitch Ratings a revizuit în...
Nu sunt excluse probleme pe linie de aprovizionare.
Concluzia unui studiu publicat miercuri.
Economia Germaniei s-a...
Marcel Ciolacu exclude...
Consiliul Concurenţei a...
Guvernul a eliminat scutirile...
Prețurile carburanților au înregistrat o creștere ușoară...
Rezervele de gaze din depozitele României au ajuns la...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
Comisia Europeană a demarat o...
Președintele Camerei de Comerț...
TikTok intenționează să își...
CEC Bank alege softul Temenos pentru soluția de core...