Economii. Românii ascund sub saltea 100 de miliarde de lei
Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Românii nu au prea multă încredere în bănci. O demonstrează statisticile oficiale care arată că, economii de circa 100 de miliarde de lei sunt ținute la saltea. Prin comparație, depozitele populației în bănci sunt de 171 de miliarde de lei, cea mai mare parte din sumă fiind în moneda națională

Un român din doi nu are niciun fel de economii. Iar cei care reușesc să pună un ban deoparte aleg adesea sa-i țină acasă. Potrivit datelor Băncii Naționale a României, doar o treime dintre economiile românilor merg către depozitele bancare, restul activelor financiare fiind reprezentate de numerar, acţiuni, asigurări şi fonduri de pensii. Când vine vorba de numerar, cifrele sunt împresionante: 100 de miliarde de lei, potrivit Sondajului European Consumer Payment Report. 44% dintre respondenţii români care au participat la realizarea sondajului au declarat că îşi ţin economiile în numerar. Procentul este cu mult sub media UE, care este de 23%. Ţările avansate nu trec de 10%, cel mai puţin economisesc în cash suedezii, care ţin în numerar numai 6%.  De precizat că, datele oficiale arată că, economisim lunar, în medie, circa 40 de euro. La fel ca ungurii şi cu nouă euro mai mult decât grecii, care sunt europenii cel mai puţin atraşi de economii.   

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel