Cosmin Marinescu: Educația financiară – cea mai sigură investiție națională

Autor: Cosmin Marinescu
Data actualizării:
Data publicării:
Cosmin Marinescu
Cosmin Marinescu
În lumea interconectată și societatea digitalizată de astăzi, cunoștințele financiare au devenit instrumente esențiale, care fac adesea diferența dintre succes și eșec, atât la nivel personal, cât și în planul obiectivelor naționale de dezvoltare.

Fără o minimă înțelegere a finanțelor și a economiei de piață, oamenii devin vulnerabili, dependenți economic și social, manipulați pe calea insidioasă a extremismului, populismului sau promisiunilor fără acoperire financiară. În sens fundamental, educația financiară este cea mai sigură investiție din portofoliul de capital uman al unei națiuni.

Educația financiară înseamnă cetățeni informați, orientați către obiective realiste și alegeri responsabile, înseamnă antreprenoriat solid și competitiv, bună guvernare și politici economice sănătoase, axate pe sustenabilitate bugetară și disciplină financiară. Toate acestea sunt ingrediente esențiale ale succesului economic al unei națiuni.

În țara noastră, statisticile din 2023 arată că 30% dintre români se încadrează la nivelul minim de alfabetizare financiară. Evident, aceasta nu este consecința directă a unor evoluții recente, ci efectul acumulat în timp al deficitelor de instruire financiară.

Tocmai de aceea este imperativ să investim, în mod consecvent și principial, în instruirea financiară a fiecărui cetățean, în calitate de contribuabil și utilizator de produse și servicii financiare, prin programe sectoriale și naționale care să nu mai lase loc de interpretări, amânări sau suprapuneri de responsabilitate.

Un prim pas în această direcție s-a făcut prin introducerea educației financiare în școală, ca disciplină obligatorie, însă curricula trebuie în continuare optimizată, prin creșterea importanței disciplinelor pragmatice, în acord cu evoluțiile din economie și societate.

Promovarea educației financiare ca prioritate națională deschide calea unei abordări multisectoriale, în cadrul unui parteneriat dinamic, extins dincolo de aria sectorului financiar-bancar și a comunității academice, ceea ce va contribui la rezultate mai consistente și mai bine ancorate la nivelul beneficiarilor de instruire financiară.

Pe 11 aprilie, de Ziua educației financiare, am participat, în cel mai adecvat format profesional și instituțional, la Forumul educației financiare organizat de Banca Națională a României, eveniment cu multiple valențe profesionale și personale, prin demers, conținut și obiective de modernizare la nivel economic și societal.

Am fost onorat să înmânez, în numele Președintelui României, decorațiile aferente Ordinului „Meritul Industrial și Comercial”, acordate entităților cu rol important în dezvoltarea programelor de instruire financiară: Academia de Studii Economice, Bursa de Valori București, Asociația Română a Băncilor, Institutul de Studii Bancare și Institutul de Studii Financiare.

În deschiderea evenimentului, am transmis mesajul Președintelui României la această a doua ediție a Forumului educației financiare, mesaj reluat în cele ce urmează:

„Domnule Guvernator al Băncii Naționale a României,

Domnule Secretar de Stat,

Domnule Președinte al Autorității de Supraveghere Financiară,

Domnule Rector al Academiei de Studii Economice din București,

Domnule Președinte al Asociației Române a Băncilor,

Domnule Președinte al Bursei de Valori București,

Domnule Director al Directoratului Național de Securitate Cibernetică,

Stimați reprezentanți ai sectorului financiar-bancar și ai comunității academice,

Transmit felicitări tuturor autorităților și entităților publice și private care se regăsesc, prin obiectivele și activitățile lor, în ”Forumul educației financiare”. Tema ediției din acest an, referitoare la siguranța digitală a utilizatorilor de produse și servicii financiare, este una de maximă actualitate, prin nevoia de a ne adapta la un mediu financiar complex.

Abordarea multisectorială a educației financiare, printr-un parteneriat extins și dincolo de aria sectorului financiar-bancar, va contribui la rezultate mai consistente și mai bine ancorate în nevoile societății.

În anul 2022, odată cu stabilirea prin lege a „Zilei Educației Financiare”, am acordat Înaltul Patronaj parteneriatului dintre sectorul bancar, sectorul financiar și mediul academic de profil, pentru promovarea educației financiare prin acțiuni concrete și programe dedicate.

Salut eforturile Băncii Naționale a României și Autorității de Supraveghere Financiară, care împreună ghidează, cu consecvență și profesionalism, industria financiar-bancară din România, astfel încât utilizatorii de produse financiare și cetățenii, în general, să beneficieze de condiții favorabile și de stabilitate financiară.

În susținerea acestor demersuri și pentru încurajarea proiectelor de educație financiară, am acordat Ordinul ”Meritul Industrial și Comercial” entităților cu un rol important în promovarea educației financiare, în semn de apreciere și recunoaștere a contribuțiilor avute în domeniile lor de activitate.

Felicit Academia de Studii Economice, Bursa de Valori București, Asociația Română a Băncilor, Institutul de Studii Bancare și Institutul de Studii Financiare pentru implicarea în dezvoltarea educației economice și financiare în România.

Am încredere că aceste distincții vor oferi, totodată, un impuls semnificativ pentru noi inițiative, care să vină în sprijinul românilor ce aspiră la un viitor financiar solid, bazat pe alegeri responsabile.

Doamnelor și domnilor,

Complexitatea serviciilor financiare în contextul noilor tehnologii fac imperative, la nivel național, campaniile de conștientizare și informare pe acest palier, care să contribuie la reducerea riscurilor pentru utilizatorii de produse și servicii financiare.

Nu este suficient să constatăm nevoia cetățenilor de îndrumare și instruire financiară. Avem datoria de a facilita accesul fiecărui român la instruire în acest domeniu, pentru ca cetățenii să poată lua decizii corecte și informate în privința finanțelor personale.

Provocările structurale care grevează de ani buni economia României, accentuate de crizele suprapuse din ultimii ani și de persistența unui grad redus de intermediere financiară au adâncit decalajele dintre așteptări și rezultate.

Statisticile din 2023 arată că 30% dintre români se încadrează la nivelul minim de alfabetizare financiară. Evident, aceasta nu este consecința directă a unor evoluții recente, ci efectul acumulat în timp al deficitelor de instruire financiară.

În același timp, datele privind incluziunea financiară în România ne arată că marea majoritate a respondenților utilizează un cont bancar și fac banking online, ceea ce indică un nivel favorabil de incluziune financiară. Este totuși îngrijorătoare această discrepanță între accesul facil la serviciile bancare și deficitul în materie de educație financiară.

De aceea, avem nevoie de acțiuni consecvente și pragmatice, prin care mediul financiar-bancar și cel academic să contribuie la consolidarea sustenabilității financiare inclusiv prin mentorat și îndrumare practică, pentru decizii financiare sănătoase la nivelul cetățenilor.

Stimați invitați,

Prosperitatea unei societăți nu se exprimă doar prin indicatori economici, ci și prin competențele pe care populația le deține. Doar astfel, înzestrați cu necesarul de cunoștințe financiare, cetățenii pot să adopte comportamente economice sănătoase, să gestioneze riscurile financiare și să evalueze exigent măsurile de politică publică.

Pentru cetățeni, protejarea banilor începe cu înțelegerea economiei de piață și a instrumentelor financiare, cu evaluarea riscurilor antreprenoriale, înțelegerea cauzelor și efectelor inflației sau a implicațiilor deficitului bugetar în economie.

Însă educația financiară își atinge scopul atunci când acumularea cunoștințelor implică și afirmarea comportamentelor economice.

La scară globală, fraudele online, spre exemplu, reprezintă o problemă în creștere, așa cum populismul economic devine o realitate tot mai răspândită. În lipsa educației economice, dezvoltarea sustenabilă este subminată prin promisiunile fără acoperire financiară sau prin politicile populiste și extremiste, tot mai intens vehiculate.

Politicile economice responsabile, axate principial pe sustenabilitate fiscală și financiară, vor avea un impact mult sporit în societățile unde există o educație economică solidă. Numai astfel oamenii pot să înțeleagă importanța economisirii, să gestioneze responsabil datoriile, să investească în mod calculat, contribuind deci la creșterea stabilității financiare și la prosperitatea economică generală.

Doamnelor și domnilor,

Investiția în educația financiară este o investiție în viitorul nostru economic. De aceea trebuie să abordăm asumat nivelul redus al cunoștințelor financiare și să accelerăm un proces coerent de instruire în acest domeniu. Astfel, vă îndemn să dezvoltați programe extinse de educație financiară, care să ajungă la toate categoriile sociale, nu doar la cei familiarizați cu produsele financiare.

Un prim pas oficial în această direcție a fost făcut prin introducerea educației financiare în școală, ca disciplină obligatorie, iar curricula trebuie în continuare optimizată, prin creșterea importanței disciplinelor pragmatice, în acord cu schimbările și evoluțiile actuale din economie și societate.

Investiția în educația financiară a cetățenilor noștri este, de fapt, o investiție strategică în construirea unei societăți responsabile și prospere, o societate cu spirit antreprenorial, care să facă față provocărilor economice în mod competitiv, cu echilibru și înțelepciune.

În încheiere, vă încurajez să rămâneți promotori activi ai educației financiare, pentru ca aceasta să devină cu adevărat calea către autonomie financiară și prosperitate economică, o cale indispensabilă pentru un viitor financiar mai sigur și mai incluziv pentru toți românii.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel