Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Timp de secole, aurul a fost, și este, o țintă irezistibilă a jafurilor atât a celor reale cât și a celor fictive. Și, deși furturile la scară mare sunt rare, acestea pot fi extrem de scumpe, scrie Bloomberg.
După unul dintre cele mai celebre jafuri, cel din 1983 din aeroportul Heathrow, când au fost furate 3 tone de aur, Lloyd’s din Londra a plătit asigurarea pentru pierderea metalului prețios care la prețurile de astăzi ar valora peste 180 de milioane de dolari.
Problema este că asigurătorii impun un plafon în ceea ce privește expunerea financiară pe care o vor asuma pentru fiecare seif. Pe măsură ce prețul aurului crește - care s-a scumpit cu până la 37% în acest an - cantitatea asigurabilă pe fiecare safe se micșorează în mod natural.
Aceasta nu este o preocupare pentru deținătorii celor mai mari stocuri de lingouri, în valoare de zeci de miliarde de dolari, deoarece acele tezaure sunt prea valoroase pentru a se asigura pe deplin oricum. Băncile comerciale mari, cum ar fi JPMorgan Chase & Co. și HSBC Holdings Plc, care au unele dintre cele mai mari seifuri de aur din Londra, își asumă restul datoriei.
Prețul aurului a scăzut, leul s-a depreciat
Dar pentru alte centre de depozitare din întreaga lume, inclusiv hangarele de lângă Heathrow și safe-urile îngropate adânc în Alpii elvețieni, creșterea prețurilor aurului poate ajunge să fie necesare anumite jonglerii pentru a se asigura că valoarea aurului pe care îl dețin nu le depășește acoperirea în asigurare.
„Factorul limitativ în această afacere nu este spațiul, ci asigurarea”, spune Ludwig Karl, membru al consiliului de administrație al Swiss Gold Safe Ltd., care administrează seifurile din Alpi. „Ați putea pune tot aurul din lume într-un spațiu mare de depozitare, dar nu ați putea primi niciodată asigurarea pentru acesta.”
În general, răspunsul este să construim mai multe camere blindate, împărțind riscul și asigurându-le în mod individual. Swiss Gold Safe s-a văzut obligată să deschidă un nou seif mai devreme decât era planificat, deoarece cererea a explodat din cauza pandemiei, a mai explica Ludwig Karl.
Dar chiar și cu mai multe safe-uri-uri, asigurările rămân un factor limitativ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...