Efectele războiului. Chisăliţă: Vom vedea o DUBLARE a tuturor prețurilor, de la benzină până la pâine, în multe ţări europene
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Ingrijorare cu privire la preturi. Foto: energepic.com - Pexels
Ingrijorare cu privire la preturi. Foto: energepic.com - Pexels
Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a făcut o radiografie a efectelor războiului care se suprapun cu o creştere fără precedent a preţurilor la energie şi carburanţi. 

"În anul 2021 prețurile diferitelor forme de energie au crescut, față de anul 2020, pe întreg mapamondul la un nivel extrem. Acest aspect a fost pus pe seama creșterii cererii la energie. A fost o explicație ușor acceptată și practic a trebuit să apară un conflict, ca să realizăm impactul acestor creșteri (sursa BP):

- 318% creșterea prețului la cărbune

- 300% creșterea prețului la energie electrică

- 95% creșterea prețului la gaze

- 55% creșterea prețului la petrol

- 52% creșterea prețului la uraniu.

 

Declanșarea războiului, chiar în lipsa unor tulburări ale fluxurilor de aprovizionare cu energie, în lipsa unor crize, a în lipsa unor creșteri ale cererii de energie, a unor temperaturi extreme etc.,  a adus un alt fenomen, o explozie mare a prețului pe parcursul celor 12 zile de război (sursa Trading Economics):

- 18% creșterea prețului la uraniu

- 35% creșterea prețului la petrol

- 44% creșterea prețului la grâu

- 81% creșterea prețului la cărbune

- 143% creșterea prețului la gaze față de acum 12 zile (sursa TTF)", explică Dumitru Chisăliţă.

 

"În multe țări europene vom vedea cel puțin o dublare a cheltuielilor"

 

"Conform datelor privind veniturile din export al Rusiei, în anul 2021 prezentate de Bank of Rusia, IEA, STATISTA, SEANEWS,  acestea au fost la un nivel de cca. 490 mld $, din care 110 mld $ din vânzarea de țitei brut (un preț mediu de cca. 60 $/baril),  85 mld $ venituri din vânzarea produselor petroliere (un preț mediu de cca 83 $/baril) și 55 mld $ din vânzarea de gaze (un preț mediu de cca. 22 euro/MWh), 17,5 mld $ venituri din vânzarea de cărbune (un preț mediu de cca. 83 $/t). Luând în considerare doar o dublare a prețurilor de vânzare pentru toate produsele energetice rusești din acest an, veniturile obținute de Rusia  doar din vânzarea de petrol, cărbune și gaze ar fi de cca 500 mld $ (adică mai mult decât a încasat în anul 2021 din toate exporturile).

Dar prețurile s-au dublat la unele dintre aceste produse în doar 12 zile, iar diferitele scenarii, care ar cuprinde creșterea cererii (datorită unor episoade de frig) sau reducerea livrărilor, în primăvară (momentul începerii înmagazinării) sau în iarna viitoare (atunci când cererea este foarte mare) ar aduce creșteri așe prețurilor mult mai mari.

Aceasta în timp ce în multe țări europene vom vedea cel puțin o dublare a cheltuielilor și cel puțin dublarea tuturor prețurilor de la benzină până la pâine. 

În același timp trebuie să observăm că produsele energetice importate au fost și o sursă majoră de venit la bugetele naționale, prin accizarea practicată și care va fi o altă mare lovitură dată statelor europene, deoarece statele trebuie să-și protejeze economia și populația, și prin reducerea accizelor, adică diminuarea veniturilor la buget", subliniază Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel