Schimbările climatice au un efect nefast și asupra berii

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Schimbările climatice ar putea pune probleme amatorilor de bere în următoarele decenii, în condiţiile în care vor provoca o scădere a randamentului culturilor de orz, ingredient principal pentru producţia celei mai populare băuturi alcoolice a lumii, arată un nou studiu publicat luni în revista 'Nature', informează Reuters. 

Potrivit acestui studiu, realizat de cercetători de la University of California Irvine (SUA) şi University of East Anglia (Marea Britanie), fenomene meteo extreme precum valuri de căldură şi secetă vor fi înregistrate odată la doi sau trei ani în a doua jumătate a secolului dacă temperaturile continuă să crească în ritmurile actuale. În aceste condiţii, randamentul mediu global al culturilor de orz ar urma să scadă cu 3% până la 17%. Mai puţin orz va însemna mai puţină bere şi creşteri de preţuri. 

Ţările unde preţurile ar putea să crească cel mai mult vor fi Irlanda, Italia, Canada şi Polonia. În perioadele unor fenomene meteo extreme, preţul unei sticle de 500 de mililitri de bere în Irlanda ar urma să crească de la 2,50 până la 5,00 de dolari. 

Dabo Guan, profesor la University of East Anglia şi principalul autor al raportului, a recunoscut că problemele legate de bere sunt minore în comparaţie cu alte probleme provocate de schimbările climatice precum securitatea alimentară, pagubele provocate de furtuni şi lipsurile în aprovizionarea cu apă proaspătă. Însă riscurile la adresa unei băuturi de care oamenii se bucură de mii de ani este un semnal că nici consumatorii din ţările dezvoltate nu pot evita efectele încălzirii climei. 

"Schimbările climatice ne vor afecta pe toţi, nu doar pe oamenii din India sau Africa. Consumatorii din ţările dezvoltate care vor să evite lipsurile în aprovizionare ar trebui să sprijine politicile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, considerate vinovate pentru încălzirea planetei", a subliniat profesorul Dabo Guan. 

Multe ţări şi-au constituit rezerve de urgenţă pentru o serie de produse de bază precum porumbul, orezul sau grâul, pentru a putea răspunde unor deficienţe de aprovizionare precum şi majorărilor bruşte de preţuri. Însă marea majoritate a statelor nu au şi rezerve de orz, ceea ce face această cereală vulnerabilă la schimbările climatice. 

Jess Newman, responsabil cu agronomia la producătorul de bere Anheuser-Busch, a anunţat că firma americană lucrează la dezvoltarea unui soi de orz rezistent la secetă şi de asemenea colaborează cu fermierii pentru a reduce necesarul lor de apă, de exemplu, prin introducerea unor sisteme de irigaţii de tip sprinklere, mai apropiate de sol. 

Studiul nu a analizat efectele schimbărilor climatice asupra altor ingrediente de bază utilizate la producţia de bere precum este hameiul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB
Posibile probleme cu încălzirea
Un popas la benzinărie / FOTO: Unsplash

Prețul carburanților. Benzina și motorina, tot mai scumpe

Companiile au majorat din nou prețul la pompă. 

iPhone
Bani / Foto: DCBusiness
foto: pixabay
Floarea soarelui / FOTO: Freepik
Daniel Dăianu
Adrian Țuțuianu / FOTO: Facebook
Știrile simineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Cele mai importante știri ale zilei. Azi vă aducem în...

Gazprom
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Contor electric
Bluesky

O nouă rețea socială, luată în colimatorul UE

Bluesky, platforma socială descentralizată care a...

Deficit bugetar
Bitcoin
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de la Bucureşti a închis în creştere şedinţa de marţi

Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...

Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Instalație de gaze
Foto: Oana Pavelescu
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
TikTok
foto: pexels.com
Gabriel Zetea
Trump. Foto: Pexels.com
O scădere semnificativă
Industrie / Sursa: Freepik.com

pixel