Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
”Dacă una dintre centralele care produc energie din România are o problemă și nu funcționează ce se întâmplă? Se oprește, iar energia electrică este suplinită de către o altă centrală sau din import. Cu alte cuvinte, impactul ar fi, într-un fel pe preț, dar nu va exista și un impact social”, a spus Claudiu Crețu în cadrul evenimentului de astăzi dedicat energiei.
Unde suntem astăzi?
Dar, a continuat el, ”ce s-ar întâmpla însă dacă una dintre centralele din București nu mai funcționează? Un sector sau două sau jumătate de oraș, deci câteva sute de mii de oameni nu mai au căldură. Deci, impactul ar fi unul extrem, extrem, de complicat. Unde suntem astăzi? Pe scurt: avem încă trei CET-uri din anii 1960 și tragem de ele să funcționeze încă un an, încă un an.
Aici suntem noi!
Punând punct veștilor mai puțin plăcute, șeful ELCEN a anunțat unde se află acum compania pe care o conduce. ”Aici suntem noi”. Am depus în cursul acestui an, 2024, trei proiecte importante pe fondul de modernizare. CET-Sud, CET-Grozăvești, CET-Progresu, 362 de milioane de euro, bani nerambursabili, pentru trei centrale noi. ”Iată că, în 2025, vom lansa licitații, vom da drumul la acest proiect, astfel încât, în trei-patru ani, să avem trei centrale noi pentru următoarele decenii. O asemenea centrală nu se face pentru doi-trei ani. Se face pentru zeci de ani. Ceea ce este o veste extraordinară”.
Care sunt frânele
Dar, am văzut în prezentarea de la Forum un cuvânt: ”frână. Care sunt frânele, care sunt problemele, de ce nu s-a făcut până acum? Ce ar putea conduce la întârzieri, ce ar putea conduce la riscuri?”, a întrebat retoric vorbitorul. Și a răspuns foarte pe scurt: ”pe lângă veșnica problemă birocratică - avize, autorizații etc, dar asta este legislația și trebuie să navigăm - noi, ELCEN, mai avem o problemă.
Țeapa RADET este altceva...
De care mă veți auzi spunând la fiecare conferință sau la fiecare moment în care mi se oferă microfonul, pentru că acesta este adevărul și este foarte important. Și abia aștept să se termine aceste campanii electorală, ca să nu se mai spună că e campanie electorală. Deci, ELCEN are de încasat un miliard de lei, factură curentă pe ultimele două-trei luni. Nu vorbim de vechime: țeapa RADET este altceva. Noi vorbim de 2024. Un miliard de lei de încasat de la Termoenergetica, companie a Primăriei Municipiului București”, a subliniat Claudiu Crețu.
Un sistem eficient
El a explicat că pentru co-finanțarea acelor proiecte despre acele CET-uri noi, care să dea energie electrică, să echilibreze sistemul energetic național și să dea căldură bucureștenilor pentru următorii 20-30 de ani, avem nevoie de bani. ”Fondul de modernizare înseamnă ceva în jur de 60%. Prin urmare, avem nevoie să încasăm acești bani în următoarea perioadă, bani care înseamnă pe factură, pe energia vândută. Deci, Municipiul București trebuie să facă rost de acești bani, astfel încât să putem co-finanța aceste proiecte și să putem ajunge la un sistem eficient”
În București, poate peste câțiva ani...
Claudiu Crețu a dat exemplul orașului Oradea, care a renunțat la subvenții, a construit un CET din fonduri europene, a modernizat sistemul din fonduri europene, a digitalizat rețeaua din fonduri europene, astfel că prețul gigakaloriei a scăzut și este la un nivel suportabil. Fără subvenții. S-ar putea face și aici, în București, peste câțiva ani. Deocamdată, subvenția este principiala cheltuială a bugetului pe București”, a subliniat directorul general al ELCEN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...