Elcen: Căldura din casele bucureștenilor depinde de Primăria Capitalei
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Dacă Primăria își face datoria, nu vor exista probleme
Dacă Primăria își face datoria, nu vor exista probleme
Deschiderea procedurii de faliment a RADET nu va duce la sistarea furnizării energiei termice de către Elcen, atâta timp cât plata acesteia va fi asigurată de către Primăria Municipiului Bucureşti, potrivit unui comunicat al producătorului de energie. 

"ELCEN asigură pe această cale toţi factorii implicaţi cât şi pe bucureşteni că are capacitatea şi disponibilitatea de a asigura furnizarea agentului termic şi a apei calde în sezonul de iarnă 2019-2020, atâta timp cât va exista garanţia achitării serviciilor prestate. În acest sens, în urma şedinţei convocate de către Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, s-a comunicat către PMB soluţia legală pentru asigurarea continuării prestării serviciului public de furnizare a energiei termice şi a apei calde, aşteptându-se, aşa cum s-a atras atenţia încă de săptămâna trecută, asumarea de către PMB a responsabilităţii asigurării continuităţii serviciului", se arată în comunicat.

Oficialii Elcen arată că deschiderea procedurii de faliment a RADET nu atrage în mod automat deschiderea procedurii de faliment a ELCEN, după cum în mod eronat a afirmat primarul general Gabriela Firea. ELCEN se află în procedură de reorganizare la momentul de faţă şi poate să asigure alimentarea cu energie termică şi apă caldă a bucureştenilor atâta timp cât plata acestor servicii este asigurată, inclusiv prin achitarea subvenţiei de către PMB.

Pe aproape tot parcursul anului 2019, ELCEN a fost în situaţia de a avea dreptul de a sista furnizarea agentului termic către RADET pe motiv de neplată a facturilor scadente după 90 de zile de la livrare şi prin eforturile administratorilor şi sprijinul Ministerului Energiei a asigurat furnizarea energiei termice fără sincope, chiar dacă în anumite momente valoarea datoriilor scadente depăşea 400 milioane lei.

Citește și Ministrul Economiei, despre RADET: "Să vedem ce soluţie rapidă vom găsi"

Chiar şi în lipsa aprobării Comitetului creditorilor ELCEN, administratorii societăţii şi-au asumat riscul de a continua furnizarea pentru confortul bucureştenilor, fără ca pe reprezentanţii RADET şi ai PMB să-i preocupe îndeplinirea obligaţiilor contractuale.

Ajungerea în faliment a RADET a fost determinată de faptul că Planul de reorganizare al RADET propus de administratorul judiciar Rominsolv a fost nelegal, lucru constatat de judecătorul-sindic şi confirmat de Curtea de Apel Bucureşti şi nu de poziţia ELCEN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Motivele scumpirii locuințelor, explicate de experți

Prețurile locuințelor din România continuă să crească la...

NVIDIA nu are motive să dezamăgească piața

Bursa de la New York așteaptă ca NVIDIA să prezinte...

Gazprom, somată să nu mai arunce banii pe fereastră

Guvernul Rusiei a emis o hotărâre în acest sens. 

Microsoft prezintă PC-urile Copilot+

Microsoft a lansat luni o nouă categorie de computere...

Grecia cere UE ”mai multă transparență” pentru consumatori

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut, într-o...

Gigantul saudit Aramco pariază pe computerul cuantic

Iar în acest scop a ales o tânără companie franceză,...

ChatGPT își pierde vocea. Acuzații grave la adresa companiei

ChatGPT trebuie să renunțe la una dintre vocile pe care...

ANAT semnalează lipsa fondurilor pentru IMM-urile din turism

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea...

Tendinţe pe piaţa criptomonedelor. Analiză

Aprilie a fost o lună dificilă pentru piața...


pixel