Elena Cristian, despre intenția Ralucăi Turcan de a taxa menajerele și bonele: Poate a văzut multe filme
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Ministrul Muncii
Ministrul Muncii
Elena Cristian, redactor şef DCBusiness, a declarat la Antena 3 că intenția ministrului Muncii de a obliga toate persoanele care desfășoară activități casnice are șanse foarte mici de reușită, întrucât la nivelul instituțiilor statului nu există o bază de date cu persoanele care desfășoară astfel de activități.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a venit cu propunerea ca persoanele care desfășoară activități casnice să plătească contribuție la sistemul public de sănătate, precum și la sistemul de pensii. Astfel, bona, menajera sau grădinarul ar urma să plătească contribuții obligatorii la sistemul public de pensii și de sănătate.

Elena Cristian a subliniat faptul că există informații neconcludente în privința numărului persoanelor care ar face obiectul reglementării, iar impactul bugetar nu a fost evaluat. 

Citește și: Raluca Turcan a pus ochii pe banii ACESTOR persoane

"Doamna ministru vine cu o idee, aşa cum a făcut şi la recalcularea pensiilor. Din informaţiile mele, este un proiect de lege la nivelul Ministerului Muncii în acest sens, dar fiind incomplet şi cu multe semne de întrebare a fost modificat cu totul când a ajuns la Ministerul de Finanţe. Se lucrează la Finanţe şi ce s-a cerut de la Ministerul Muncii este identificarea celor vizaţi. La nivelul ANOFM nu există o situaţie a celor vizaţi de acest proiect. Nu se ştie dacă sunt şase categorii, cinci categorii. Este doar o idee acum, mai e mult până la punerea în practică, nu se ştie când va fi pusă în practică şi nu se ştie cum vor fi identificate persoanele cărora li se adresează proiectul. De altfel, Ministerul Muncii nu ştie câte persoane muncesc la negru acum.  Se vorbeşte de 1,5 - 2 milioane. Şi datele despre salariaţi sunt diferite, depinde pe cine întrebi. Raluca Turcan poate a văzut multe filme, pentru că nu ştiu câţi români pot plăti un grădinar şi câţi lucrează în gospodăriile din România. Cert este că nu există un proiect de lege în acest sens şi nu se ştie dacă aceste reglementări pot fi implementate. Din ce ştiu eu de la ministerul de Finanţe, înţeleg că nu", a declarat Elena Cristian la Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel