Elon Musk, în instanță, într-un proces de defăimare

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Elon Musk
Elon Musk
Elon Musk, fondatorul constructorului de automobile electrice Tesla şi al companiei SpaceX, a declarat marţi, în deschiderea procesului din Los Angeles în care este acuzat de defăimare, că nu a avut niciodată intenţia de a-l face "literalmente" pedofil pe un speolog britanic şi a prezentat încă o dată scuze acelui om de ştiinţă, informează AFP.

Miliardarul sud-african a declarat în faţa juraţilor că era "enervat" în momentul în care l-a criticat pe britanicul Vernon Unsworth într-un mesaj publicat pe Twitter în vara anului 2018.

Acesta a considerat că oferta lui Elon Musk ce viza trimiterea unui submarin miniatural pentru a contribui la salvarea celor 12 tineri fotbalişti rămaşi captivi într-o peşteră inundată din Thailanda reprezenta "o acţiune de marketing publicitar".

Cei 12 copii şi antrenorul lor de fotbal au rămas blocaţi timp de două săptămâni în peşteră, înainte de a fi salvaţi în urma unei ample operaţiuni internaţionale, la care a participat şi speologul britanic.

După o dispută desfăşurată prin intermediul unor mesaje publicate online, Elon Musk a folosit pe Twitter termenul "pedofil" în expresia "pedo guy" ("tip pedofil") pentru a-l descrie pe Vernon Unsworth, în vârstă de 64 de ani, care locuieşte o parte din fiecare an în Thailanda.

Averea lui Elon Musk, măcelărită după rateul Cybetruck

"Este idiomatic, nu credeam literalmente că el este pedofil", s-a apărat marţi Elon Musk în instanţă.

Acuzaţia de "marketing publicitar" lansată de speolog a fost "un atac nejustificat în faţa unei încercări oneste de a-i salva pe acei copii", a argumentat antreprenorul sud-african. "Era insultătoare şi, deci, l-am insultat la rândul meu".

"Dispută"

În urma controverselor provocate în epocă de comentariile sale publicate pe acea reţea de socializare, Elon Musk a prezentat scuze speologului şi a şters mesajele injurioase.

Întrebat în instanţă în legătură cu motivul pentru care nu a precizat în mod clar în acele momente că nu credea cu adevărat că Vernon Unsworth era un pedofil, Elon Musk a spus că nu a crezut că era nevoie să facă acest lucru, întrucât sensul afirmaţiei sale i se părea evident. "Pentru mine, acest lucru nu necesita nicio clarificare", a adăugat el.

"M-am scuzat şi o spun din nou: îi cer iertare domnului Unsworth", a repetat Elon Musk, marţi, vizibil afectat de acest proces.

Antreprenorul sud-african este criticat adeseori pentru declaraţiile sale controversate. Mărturia lui va continua miercuri la Tribunalul din Los Angeles.

De altfel, Elon Musk s-a apărat dând asigurări că termenul "pedo guy" este o insultă folosită în mod curent în Africa de Sud, ţara în care s-a născut şi şi-a petrecut prima parte a vieţii. "Este un sinonim pentru 'moş ciudat' şi este utilizat pentru a insulta aspectul unei persoane şi comportamentul său, nu pentru a acuza acea persoană de comiterea unor acte de pedofilie", a pledat CEO-ul companiilor Tesla şi SpaceX într-un document depus în instanţă.

Avocatul miliardarului, Alex Spiro, a repetat acest argument marţi. A fost vorba despre "mesaje pe Twitter batjocoritoare, provocatoare, în cadrul unei dispute între doi bărbaţi", a declarat avocatul magnatului sud-african, care deţine de asemenea cetăţenia canadiană şi pe cea americană.

Răspunzând acestei explicaţii, avocaţii speologului britanici au prezentat în instanţă şi alte mesaje publicate de Elon Musk pe Twitter, considerate insultătoare.

Acest proces, în timpul căruia Vernon Unsworth urmează să îşi prezinte la rândul său propria versiune asupra faptelor, ar trebui să se încheie până vineri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel