Elon Musk va da acces oricui să contribuie la dezvoltarea ”Grok”, proiectul său de inteligență artificială
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Inteligența artificială
Inteligența artificială
Elon Musk și-a exprimat, în repetate rânduri, intenția în ceea ce privește accesul liber (open-source) la dezvoltarea inteligenței artificiale. Astăzi, miliardarul a anunțat că acest lucru va fi posibil în curând, asupra propriului proiect de acest fel, ”Grok”.

Elon Musk a declarat luni că xAI, compania sa de inteligență artificială va da acces utilizatorilor la codul sursă al chatbot-ului "Grok", în contextul în care acesta a fost creat pentru a rivaliza cu ChatGPT al OpenAI.

Accesul open-source, anunțat de Elon Musk pe platforma X, conferă oricui, și cel mai adesea specialiștilor în IT, libertatea de a modifica codul sursă al Grok care va deveni public și poate fi utilizat și distribuit de oricine. Utilizatorii vor fi toți cei care doresc să contribuie la progresul domeniului inteligenței artificiale.

Această veste vine la aproximativ două luni după ce Tesla a declarat că nu se simte confortabil să transforme producătorul de automobile într-un lider în domeniul inteligenței artificiale și al roboticii dacă nu deține cel puțin 25% din controlul cu drept de vot al companiei.

La începutul acestei luni, Musk a dat în judecată OpenAI, producătorul ChatGPT, și pe directorul său general Sam Altman, spunând că au abandonat misiunea inițială a startup-ului de a dezvolta inteligența artificială în beneficiul umanității și nu pentru profit.

Musk a contribuit la co-fondarea OpenAI. Acesta susține că a stabilit un contract cu OpenAI prin care trebuia să pună tehnologia sa la dispoziția publicului "în mod gratuit" și că ChatGPT a devenit ulterior un sistem ”closed-source” și s-a concentrat pe maximizarea profiturilor pentru Microsoft, a susținut Musk în procesul depus la sfârșitul lunii trecute.

Într-un episod de podcast cu informaticianul și prezentatorul Lex Fridman, Musk a sugerat în noiembrie că îi place conceptul de inteligență artificială open-source. Startup-ul xAI al miliardarului a lansat inițial modelul de inteligență artificială pentru un mic grup de utilizatori în acea lună.

În decembrie, xAI a lansat concurentul său ChatGPT, Grok, pentru abonații Premium+ ai platformei de socializare X, cu scopul de a crea ceea ce Musk a spus că ar fi o "inteligență artificială de căutare a adevărului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel