Într-o scrisoare adresată preşedintelui Elveţiei, Ueli Maurer, şeful executivului comunitar afirmă că este dispus să ofere clarificări guvernului de la Berna pe marginea noului tratat al cărui proiect a fost întocmit în noiembrie 2018, dar adaugă că acesta ''nu va fi renegociat''.
Guvernul de la Berna a anunţat săptămâna trecută că a cerut Bruxelles-ului unele ''clarificări'' privind acest tratat negociat timp de patru ani şi asupra căruia elveţienii vor fi chemaţi să se pronunţe la un referendum, principalele puncte pe care executivul elveţian le-a adus în discuţie fiind protejarea salariilor mari din Elveţia, regulile privind ajutoarele de stat şi libertatea de circulaţie a forţei de muncă. Însă aceste solicitări ale guvernului elveţian creează ''unele dificultăţi'' pentru UE în contextul actual, menţionează Juncker în scrisoare.
Acordul extins cu UE ar însemna pentru Elveţia să adopte regulile pieţei unice europene şi să acorde cetăţenilor statelor UE stabiliţi în această ţară aceleaşi drepturi pe care ei le au în ţările lor.
Libertatea de circulație a lucrătorilor din UE
Guvernul elveţian se confruntă şi cu o campanie de extremă-dreapta care pledează pentru încetarea libertăţii de circulaţie a lucrătorilor veniţi din statele UE. Opoziţia faţă de un asemenea acord este exprimată de partide cu orientări diferite, de la Partidul Poporului Elveţian, formaţiune naţionalistă de dreapta care descrie acest acord drept o încălcare inacceptabilă a suveranităţii naţionale, până la Partidul Social-Democrat, de centru stânga, care respinge relaxarea normelor Elveţiei ce protejează salariile foarte mari din această ţară în faţa concurenţei lucrătorilor transfrontalieri.
Citește și Românii pot munci în țara cu cele mai mari salarii
Spre deosebire de situaţia neclară a britanicilor cu Brexitul, Elveţia are încheiate cu blocul comunitar 120 de acorduri sectoriale care vor rămâne în vigoare în lipsa unui nou tratat. Însă în privinţa Bursei elveţiene Comisia Europeană a ameninţat că, dacă executivul de la Berna nu adoptă noul tratat, atunci nu va prelungi aşa-numitul tratament echivalent pentru Bursa elveţiană în baza legislaţiei europene. Un diplomat european a declarat agenţiei Reuters că, din motive procedurale, Comisia Europeană trebuie să înainteze până cel târziu pe 18 iunie o propunere formală pentru prelungirea acestui tratament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...