Elveția arată lumii cum se iese din criză. Care este ”secretul”
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Banca Naţională a Elveţiei nu se grăbeşte cu introducerea monedei digitale
Banca Naţională a Elveţiei nu se grăbeşte cu introducerea monedei digitale
Impozitul pe avere practicat în Elveția oferă un exemplu rar din lumea reală a modului în care o taxă pe active poate funcționa, idee care câștigă teren și în alte părți, în contextul pandemiei.

Măsura îi obligă pe rezidenții uneia dintre cele mai bogate națiuni ale lumii să evalueze valoarea investițiilor lor, proprietăților imobiliare, mașinilor, obiectelor de artă, Bitcoin și chiar a stupilor și vacilor. Un procent este apoi eliminat de guvernele cantonale, variind în mărime și metodă în funcție de acestea. Elveția, printre doar cele câteva țări cu astfel de prevederi, poate susține că este cea mai eficientă, scrie Bloomberg.

Având în vedere că pandemia a cauzat umflarea datoriilor guvernamentale și afectarea celor mai săraci, impozitele pe avere sunt dezbătute din atât în SUA cât și în Marea Britanie, ca instrument atât pentru achitarea datoriilor, cât și pentru combaterea inegalității. Senatoarea americană Elizabeth Warren, laureată a premiului Nobel și economistul Thomas Piketty sunt printre cei care susțin măsura în SUA.

Criticile variază de la opinia că este greșit să se direcționeze activele acumulate prin venituri care sunt deja impozitate, până la întrebări mai practice cu privire la modul de operare corectă a unei astfel de taxe. Elvețienii nu par să fie foarte deranjați de toate acestea.

Citește și: Detalii despre NOUL BUGET. Ce se întâmplă cu aceste MINISTERE

Elveția este printre foarte puține țări care au rămas cu o impozitare anuală recurentă. Numărul țărilor OCDE care l-au impus a scăzut la patru în 2017 de la 12 în 1990.

Coronavirusul a generat apeluri pentru schimbarea abordării, inițiative adesea abordate de politicieni de stânga. Ideea a fost susținută de social-democrații germani, care fac parte din coaliția de guvernământ. Argentina a implementat o taxă unică asupra averii în decembrie 2020.

”Multe țări europene au încercat impozitarea pe averilor și aproape inevitabil s-au retras și retras aceste inițiative pentru că este extrem de complicat”, a declarat luni legiuitorului conservator din Marea Britanie, Mel Stride. O taxă unică asupra averii este ”mai aproape de capătul spectrului posibil”.

Cea mai obișnuită ripostă legată de măsura Elveției, chiar și în această țară, este că aceasta îi lovește din nou pe cetățeni după ce aceștia au plătit deja taxe pentru veniturile lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel