ENEL devine prima companie din Chile care nu mai utilizează cărbune pentru producerea energiei electrice
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
ENEL devine prima companie din Chile care nu mai utilizează cărbune pentru producerea energiei electrice
ENEL devine prima companie din Chile care nu mai utilizează cărbune pentru producerea energiei electrice
Prin deconectarea Unității II a centralei Bocamina, Enel Chile și-a închis ultima sa unitate operațională pe bază de cărbune, închizând astfel întreaga sa flotă de cărbune, cu 18 ani înaintea obiectivului de decarbonizare stabilit în 2019. În conformitate cu obiectivele Grupului Enel de decarbonizare și tranziție energetică, Enel Chile are în plan să conecteze la rețea aproximativ 500 MW de noi capacități regenerabile în lunile următoare.

Compania chiliană a Grupului Enel, Enel Chile, a deconectat și a încetat astăzi operațiunile la Unitatea II a centralei sale pe cărbune Bocamina, situată în regiunea Coronel, după ce a primit autorizația de la Comisia Națională pentru Energie din Chile. În urma acestei decizii, care are loc după închiderea centralei Tarapacà în 2019 și a Unității I a centralei Bocamina în 2021, Enel devine prima companie energetică din țară care încetează să mai folosească cărbunele pentru operațiunile sale de generare de energie electrică, cu 18 ani înaintea obiectivului inițial pentru anul 2040, stabilit în cadrul Planului Național de Decarbonizare din Chile din 2019.

„Închiderea ultimei noastre unități de generare pe bază de cărbune din Chile evidențiază angajamentul Grupului Enel față de decarbonizarea sistemelor sale energetice”, a declarat Salvatore Bernabei, CEO Enel Green Power. ”Urmărirea obiectivelor de decarbonizare este cuplată cu continuarea consolidării portofoliului nostru de surse regenerabile, care include energie eoliană, geotermală, solară, hidro și soluții de stocare în baterii.”

Pentru decarbonizarea completă a mixului său de producție, Enel Chile a implementat o strategie bazată pe principiile tranziției energetice juste, care încorporează soluții tehnologice, sociale și de mediu, pentru a se asigura că închiderea operațiunii pe cărbune a companiei a fost efectuată asigurând valoare maximă pentru angajați, contractori și comunități locale.

În conformitate cu această strategie, închiderea Unității II a centralei Bocamina include opțiuni de relocare pentru angajații centralei, implementarea unei serii largi de inițiative pentru dezvoltarea socială, economică și antreprenorială a comunității Coronel. Include, în același timp, și un proiect ambițios de refacere a vegetației din zonă, pentru a transforma suprafața de 10 hectare a depozitului de cenușă al centralei, care nu va mai fi folosită, într-o pădure. În plus, în conformitate cu principiile economiei circulare compania studiază diverse alternative de reutilizare a activelor centralei, pentru a oferi o nouă viață zonei respective și pentru a crea oportunități de dezvoltare.

Enel Chile continuă să-și crească amprenta din surse regenerabile: în lunile august și septembrie, compania a început operațiunile comerciale la două centrale solare, Azabache și Sol de Lila, pentru un total de 221 MW și se preconizează ca în lunile următoare să fie conectați la rețea încă aproximativ 500 MW de capacitate regenerabilă.

Această realizare este pe deplin conformă cu Planul Strategic 2022-2024 și ”Viziunea 2030” ale Grupului Enel care plasează decarbonizarea și accelerarea tranziției energetice în centrul operațiunilor sale. Enel intenționează să suspende total producția de cărbune până în 2027 și pe cea de gaz până în 2040, înlocuindu-și flota termică cu noi capacități regenerabile, precum și valorificarea hibridizării surselor regenerabile cu soluții de stocare. Ca urmare, Grupul se așteaptă ca investițiile sale în cadrul modelelor de afaceri de tip „Ownership” și „Stewardship” să conducă la o capacitate generală regenerabilă de
aproximativ 77 GW până în 2024, cu scopul de a ajunge la aproximativ 154 GW până în 2030.

În Chile, Enel este cea mai mare companie de energie electrică după capacitatea instalată care, în urma închiderii unității II a centralei Bocamina, se ridică la aproximativ 7,8 GW, dintre care peste 5,8 GW din energie regenerabilă (aproximativ 3,5 GW din hidro, peste 1,5 GW din solar, 642 MW din energie eoliană și 69 MW din energie geotermală). Grupul operează și în sectorul distribuției, prin Enel Distribución Chile care deservește peste 2 milioane de utilizatori finali, precum și în afacerile cu soluții energetice avansate, prin Enel X Chile.

Despre Enel

Enel, înființată în urmă cu 60 de ani, este o companie energetică multinațională și un lider integrat pe piețele globale
de electricitate și energie din surse regenerabile.

La nivel global, Enel este cea mai mare companie privată producătoare de energie regenerabilă, cel mai important operator de rețea în funcție de numărul de utilizatori finali și cel mai mare operator de retail în funcție de baza de clienți. Grupul este liderul mondial în servicii de echilibrare a rețelei prin managementul consumului de energie (demand response) și cea mai mare companie de utilități din Europa după EBITDA din activități curente. Enel activează în peste 30 de țări din lume, producând energie cu o capacitate totală de circa 92 GW.

Enel distribuie electricitate printr-o rețea de peste 2,3 milioane de kilometri, pentru peste 75 de milioane de utilizatori finali. Grupul furnizează energie pentru aproximativ 70 de milioane de locuințe și firme. Divizia de energii regenerabile a Enel, Enel Green Power, are o capacitate totală de peste 55 GW și un mix de producție care include energie eoliană, solară, geotermală și hidroelectrică, precum și instalații de stocare a energiei regenerabile în Europa, America, Africa, Asia și Oceania. Enel X Global Retail, divizia globală de afaceri a Enel dedicată serviciilor energetice avansate, are o capacitate totală de circa 7,9 GW în servicii de echilibrare a rețelei prin managementul consumului de energie și a instalat 62 MW în capacități de stocare behind-the-meter. La rândul ei, Enel X Way este noua divizie a Grupului, dedicată sectorului mobilității electrice, care gestionează global aproximativ 380.000 de puncte de încărcare, publice și private, a mașinilor electrice, atât în mod direct, cât și prin acorduri de interoperabilitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Reguli noi pentru agenții imobiliari

Un proiect de lege recent depus la Senatul României...

Avertizare meteo. Iarna se întoarce în forță

Meteorologii au transmis o avertizare generală valabilă...

Banca Centrală a Greciei, pesimistă cu privire la anul 2024

Banca Greciei a înrăutăţit estimările privind anul în...


pixel