ENEL în România. Deputatul Radu Popa (PSD): ”Nu cred că speriind investitorii rezolvăm problema”

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Deputatul Radu Popa a vorbit, de asemenea, de stabilitate
Deputatul Radu Popa a vorbit, de asemenea, de stabilitate
EXCLUSIV
Deputatul PSD Radu Popa a vorbit, în cadrul interviurilor DCNews, despre investiții în România și despre cum trebuie să procedăm cu acele companii care oferă locuri de muncă în țara noastră.

”Nu sunt de acord să speriem investițiile străine în România, pentru că a plecat ENEL-ul din România și, fac o subliniere, este o companie de zece ori mai mare decât OMV-ul pe toate capitolele. Și cred că cei de la ENEL au fost foarte mulțumiți când domnul Virgil Popescu a schimbat din trei în trei luni cadrul legislativ pentru energie în România. Cred că au fost foarte mulțumiți de predictibilitatea pe care le-o dă cadrul legislativ din România”, a spus deputatul Radu Popa, amintind, în context, de vizita efectuată în urmă cu aproape un an de șeful ENEL Italia, Starare, care, primit de președintele Iohannis, i-a prezentat acestuia portofiul companiei de aproape 2 miliarde de euro pe care dorea să le investească în țara noastră. 

Seriozitate proverbială

”Domnul președinte a dat aceste garanții de stabilitate, pentru ca după 48 de ore de la discuția cu domnul Starace, cadrul legislativ din energie s-a schimbat. Seriozitate românească proverbială în care ne ținem de cuvânt când vorbim cu partenerii. Deci nu cred că speriind investitorii rezolvăm problema. Cred că este important să aducem investitori străini, cred că este important să protejăm investițiile străine din România, pentru că sunt locuri de muncă acolo, dar cred că este la fel de important să boicotăm strategiile falimentare și strategiile proaste”, a spus deputatul PSD. 

Plouă cu contracte cu firmele austriece în ultimul timp în multe domenii, în infrastructură, în feroviar. În ultimă instanță ele participă la licitații, unde își încearcă norocul multe companii. ”Chiar aici am vrut să ajung. Sunt fonduri europene. Și încă ceva: România este în urmă cu infrastructura rutieră, este în urmă cu o grămadă de lucruri, dacă anulăm licitații, iar pierdem”, a subliniat politicianul în cadrul interviului DCNews. 

Youtube video image

Citește și Criza energetică. Radu Popa (PSD): Să dea Dumnezeu să fie o iarnă blândă, altfel am încurcat-o

În context, el a amintit că, ”prin efectele Ordonanței 119, traderii din energie sunt impozitați fie cu 98%, fie cu 100% în funcție de tipul de activitate. Ceea ce este bine, dar este și rău. Este bine pentru că timp de un an și jumătate niște oameni cu niște laptopuri într-un birou au speculat prețul la gaz și la energie și l-au dus la cer, au făcut profituri uriașe și nu au adus nici un fel de plus valoare în economie. Pe de altă parte însă, știți că tradingul funcționează în dublu sens: adică ei fac profituri frumoase, dar aduc și energia și gazul atunci când este nevoie. Dacă, de exemplu, noi doi am face acum o firmă, iar un mare combinat din România ar spune că avem nevoie de atâta energie, nici o mare companie din Europa nu ne-ar vinde nouă, pentru că să ai credibilitate, trebuie să ai istoric, trebuie să știi cum să negociezi, trebuie să știi piețele, trebuie să știi bursele, trebuie să înțelegi dinamica prețului și așa mai departe. Eu sunt sigur că cei care au făcut această Ordonanță au făcut un studiu de impact serios în spate, au înțeles și beneficiile, dar și riscurile”, a spus Radu Popa. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel