Enria (BCE): Băncile sunt încă prea optimiste în fața realității economice
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
INS: Comerţul cu amănuntul a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 4,5%, la 10 luni
INS: Comerţul cu amănuntul a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 4,5%, la 10 luni
Băncile din zona euro se confruntă cu o deteriorare accentuată a calității activelor, dar multe dintre ele lucrează încă pe baza unor ipoteze prea favorabile, astfel că autoritățile de supraveghere vor trebui să impună un "conservatorism" mai accentuat, a declarat Andrea Enria, șeful departamentului de supraveghere sectorială al Băncii Centrale Europene (BCE).

"O serie de bănci par să folosească ipoteze macroeconomice relativ indulgente în scenariile lor adverse", a declarat Andrea Enria în fața comisiei pentru afaceri economice a Parlamentului European.

El a adăugat că autoritățile de supraveghere vor examina îndeaproape gestionarea capitalului băncilor pentru a asigura un "nivel adecvat de prudență". "Creditele neperformante pe segmentul de consum (...) sunt în creștere", a exemplificat el.

Creșterea rapidă a ratelor dobânzilor evidențiază vulnerabilitățile de pe piețele imobiliare rezidențiale și comerciale, precum și cele ale creditelor de consum și ale creditelor cu efect de levier, a declarat Andrea Enria.

Expunerea băncilor la creditele acordate companiilor mari consumatoare de energie va fi în centrul atenției autorităților de supraveghere, deși până în prezent au existat puține semne de stres.

Volatilitatea de pe piața energiei a sporit stresul financiar asupra comercianților și furnizorilor de energie, astfel că autoritățile de reglementare au relaxat temporar cerințele de garantare pentru a evita repetarea crizei de lichidități de la începutul toamnei.

Andrea Enria a adăugat că BCE va publica în curând rezultatele investigației sale privind legăturile dintre bănci și restul sectorului financiar, în urma unei serii de crize, cum ar fi prăbușirea fondului speculativ Archegos Capital Management anul trecut și tensiunile de pe piața britanică a obligațiunilor.

Citește și JPMorgan, UBS și alții se bat pentru pensiile chinezilor

Firmele străine de gestionare a activelor din China, printre care JPMorgan, Warburg Pincus și UBS, se pregătesc să își extindă ofertele de pensii, în condițiile în care Beijingul a lansat oficial săptămâna trecută un sistem de pensii private.

China a lansat primul său sistem de pensii private în 36 de orașe, în contextul în care se confruntă cu îmbătrânirea rapidă a populației, permițând persoanelor fizice să deschidă conturi bancare pentru a cumpăra produse de pensie, de la depozite, la fonduri mutuale.

Un trai decent la bătrânețe

Această mișcare a marcat lansarea oficială a versiunii chinezești a IRA, sau Individual Retirement Accounts din SUA, un sistem de pensii private care oferă beneficii fiscale persoanelor care economisesc pentru a-și asigura un trai decent după retragerea din activitatea.

În cadrul noului sistem, lucrătorii casnici locali acoperiți de asigurarea de pensii de stat din China pot participa la planul de pensii privat și pot contribui cu până la 12.000 de yuani (1.680 de dolari) pe an în conturile lor individuale și pot beneficia de avantaje fiscale.

Un sector care ar putea ajunge la 1700 miliarde dolari

Managerii de active la nivel mondial, inclusiv BlackRock și Fidelity, și-au consolidat prezența în China în ultimii ani, atrași în parte de sectorul în plină expansiune al pensiilor private, care se așteaptă să depășească 1.700 de miliarde de dolari până în 2025, de la 300 de miliarde de dolari în prezent. Citește mai departe AICI

Citește și HSBC își vinde divizia canadiană pentru 10,1 miliarde de dolari

Gigantul bancar britanic HSBC, presat de cel mai mare acționar al său să își despartă operațiunile occidentale de cele asiatice, a anunțat marți vânzarea operațiunilor sale canadiene pentru 10,1 miliarde de dolari către Royal Bank of Canada (RBC). 

"RBC va achiziționa 100% din acțiunile ordinare emise de HSBC Canada pentru (...) 13,5 miliarde de dolari canadieni (10,1 miliarde de dolari americani)", a precizat banca britanică într-un comunicat, menționând că tranzacția ar urma să se încheie la sfârșitul anului 2023.

HSBC se află sub presiunea celui mai mare acționar al său, asigurătorul chinez Ping An, pentru a-și separa activitățile asiatice de cele occidentale și a se concentra mai mult pe Asia. "Am decis să vindem în urma unei analize amănunțite, care a evaluat poziția relativă de pe piață a afacerii din Canada și compatibilitatea ei strategică cu portofoliul HSBC", a explicat directorul general al HSBC, Noel Quinn, citat în comunicat. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...

Atacul Iranului: Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare”

Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului...

Benzina mai scumpă decât ieri. Cât costă litrul de motorină

Putem vorbi despre o ușoară reașezare a prețurilor, care...

Site-urile neautorizate în România vor fi blocate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în...

Criza energetică „a rămas în urma noastră”

Este ceea ce afirmă plin de convingere Nicolas Mougeot,...

Inflația României, cea mai mare din UE și în luna martie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în...


pixel