Epidemiile de gripă în istorie. Mai devastatoare decât războaiele

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Victime ale gripei spaniole din 1918
Victime ale gripei spaniole din 1918
Epidemiile de gripă s-au dovedit devastatoare de mai multe ori pe parcursul istoriei. Deși socotită o boală ușor tratabilă, gripa este departe de a fi eradicată, iar unele epidemii au cauzat multe victime. Pandemia de ”gripă spaniolă” a ucis mai mulți oameni decât primul război mondial, iar adaptabilitatea virusului gripei reprezintă o amenințare și pentru viitor.

1. Gripa rusească (1889-1890)

A primit numele din țara în care a apărut, primele cazuri fiind semnalate la Sankt-Petersburg, de unde s-a extins în întreaga emisferă nordică. Numărul estimat de morți a fost de un milion de oameni, cele mai afectate țări fiind Rusia și Statele Unite. Istoricii susțin că pandemia a fost facilitată de apariția sistemelor de cale ferată care au facilitat deplasarea persoanelor cu o viteză pe care omenirea nu o cunoscuse până atunci.

2. Gripa spaniolă (1918-1920)

A fost probabil cea mai devastatoare pandemie din istorie, raportat la numărul victimelor, estimat între 50 și 100 de milioane de oameni. În pofida numelui, epidemiologii încă nu s-au pus de acord asupra locului în care a apărut boala cauzată de aceeași tulpină a virusului gripal care afectează România în această perioadă, H1N1. Unii susțin că a apărut în Asia, alții indică ca focare inițiale Austria, Franța sau Statele Unite. Spania a dat numele bolii fără voie, întrucât a fost una dintre puținele țări neutre în Primul Război Mondial, iar informațiile despre efectele bolii nu erau cenzurate de armată, astfel că s-a creat impresia că spaniolii au fost afectați într-o mai mare măsură decât alte națiuni.

Citește și: EPIDEMIE de gripă în România. Decizia Ministerului Sănătății

De fapt numărul mare de victime, care l-a depășit pe cel cauzat direct de război, a fost amplificat de privațiunile pe care populația statelor beligerante le-au îndurat în timpul primei conflagrații mondiale. După ani de zile de hrană raționalizată și frig, efectele gripei asupra unor organisme slăbite au fost necruțătoare. Practic, între 3 și 5% din populația omenirii a fost ucisă de griă în trei ani. În unele comunități, s-a ajuns în situația în care victimele erau aruncate în gropi comune. Gripa spaniolă ar fi facilitat și epidemia de encefalită letargică de la începutul anilor 20 care a mai produs încă un milion de victime.

3. Gripa asiatică (1956-1958)

A fost cauzată de virusul H2N2, unii oameni de știință susținând că este vorba de o mutație a unui virus care afecta inițial rațele sălbatice. A apărut în provincia chineză Guizhou, de unde s-a extins în Singapore, Hong Kong și apoi în Statele Unite. Numărul victimelor variază în funcție de diverse surse, între un milion și patru milioane de victime. Organizația Mondială a Sănătății estimează că au fost două milioane de morți.

4. Gripa din Hong Kong (1968-1969)

Cauzată de H3N2, derivat al virusului H2N2, a ucis un milion de oameni, majoritatea în Asia de Sud-Est. A afectat și Statele Unite, odată cu întoarcerea soldaților americani din Vietnam. Aceeași tulpină a gripei a provocat ”gripa Fujian”, în sezonul 2003-2004. 

5. Gripa porcină (2009-2010)

Primele cazuri de gripă porcină s-au înregistrat în 1976, în Statele Unite. Numele nu este tocmai unul bine ales, fiind vorba de clasicul virus H1N1. Numărul deceselor confirmate prin teste de laborator este de mai puțin de 19.000, deși există estimări în care se vorbește de 150.000 de victime. Primele cazuri au apărut în Mexic, de unde boala s-a extins în Statele Unite. În pofida numărului relativ redus de vicitme, teama a fost cauzată de faptul că pacienții răspundeau cu dificultate la tratamentul cu antibiotice, iar boala evolua în pneumonie virală. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Daniel Dăianu
Gazprom
Bani / Foto: DCBusiness
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Contor electric
Bluesky

O nouă rețea socială, luată în colimatorul UE

Bluesky, platforma socială descentralizată care a...

Deficit bugetar
Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Instalație de gaze
Foto: Oana Pavelescu
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
TikTok
foto: pexels.com
Gabriel Zetea
Trump. Foto: Pexels.com
O scădere semnificativă
Industrie / Sursa: Freepik.com
Bani - calcule

BNR: Creştere a depozitelor în lei şi valută ale populaţiei

BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...

Liga spaniolă / Sursa foto: Shutterstock

Hola, España! Premiere fotbalistice în La Liga Spania

Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...

Gazprombank / FOTO: Wikipedia

Turcia sare în ajutorul Gazprombank și negociază cu SUA

Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...

Cimitir de mașini / FOTO: Captură de ecran
Nissan / FOTO: Unsplash

Nissan caută un investitor pe termen lung

În mod specific, compania este interesată de...

Mgmenergo / FOTO: Pexels
Izolații / FOTO: Pexels
Telefon mobil / FOTO: Freepik

Huawei renunță la Android

Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...

Angela Merkel / Foto: Thomas Imo/photothek/Bundestag

Refugiați, energie, Rusia: Merkel nu regretă nimic

Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...

Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel

pixel