"Faptul că Rusia a atacat un centru de antrenament al Armatei Naţionale Siriene în regiunea Idlib este semnul că o pace şi stabilitate durabile nu sunt dorite", a declarat Erdogan într-un discurs la Ankara.
Este prima reacţie a Turciei după loviturile ruseşti, care au vizat luni o tabără de instruire a "Faylaq al-Sham", o grupare aliată Ankarei, în nord-vestul Idlib, ucigând 78 de combatanţi şi rănind alţi peste 90, foarte aproape de frontiera turcă.
Bill Gates a făcut o promisune. Care a fost rezultatul
Atacurile s-au soldat cu cel mai mare număr de victime din ultimele opt luni în regiunea Idlib, ultimul bastion major jihadist şi al rebelilor în Siria, şi din care o parte scapă controlului Damascului, al cărui aliat-cheie este Moscova.
Grupări rebele pro-Ankara au bombardat poziţii ale regimului sirian în provincie, ucigând 15 combatanţi loialişti, ca represalii la raidurile ruseşti, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).
În acelaşi timp, Erdogan a ameninţat miercuri cu o nouă ofensivă în Siria, dacă militanţii kurzi nu sunt eliminaţi de la graniţa turco-siriană, susţinând că Ankara are dreptul legitim să acţioneze din nou, potrivit Reuters.
"Dacă teroriştii nu sunt eliminaţi, aşa cum ni s-a promis, avem dreptul legitim să ne mobilizăm încă o dată", a afirmat preşedintele turc, într-un discurs susţinut în faţa parlamentarilor din partidul său AKP în legislativul ţării.
În cursul ofensivei de acum un an, cu sprijinul rebelilor sirieni, Turcia a preluat controlul asupra unui teritoriu frontalier cu o lungime de 120 km şi o adâncime de circa 30 de km în nord-estul Siriei de la miliţia kurdă Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), pe care Ankara o consideră grupare teroristă.
Această incursiune a fost condamnată pe larg de către aliaţii occidentali ai Ankarei, întrucât YPG era principala componentă a Forţelor Democratice Siriene (FDS) care a ajutat coaliţia internaţională condusă de SUA să învingă gruparea jihadistă Statul Islamic în Siria.
Provincia Idlib (nord-vest), cu trei milioane de locuitori, este dominată de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham, dar alte grupări rebele, mai puţin influente, sunt de asemenea active în zonă.
Un armistiţiu decretat în martie în urma unui acord ruso-turc a stopat o nouă ofensivă a regimului Assad, care reuşise în câteva luni să ocupe câteva mici teritorii care îi scăpau de sub control.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...