Este bine să ținem banii în bancă? Mircea Coșea oferă răspunsul așteptat de mulți români
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
O explicație care ar trebuie să clarifice lucrurile
O explicație care ar trebuie să clarifice lucrurile
Profesorul de economie Mircea Coșea a răspuns la întrebarea dacă, în condițiile actuale, este o idee bună ca românii să-și țină banii în bănci. 

”Da, este o idee foarte bună. Eu încurajez această practică, precum și cooperarea cu bâncile. Sistemul bancar din România este încă foarte stabil și, prin urmare este foarte bine să ținem banii la bancă în loc să faci tot felul de alte aventuri pe piață, să începem să ne luăm după cei cu moneda virtuală și alte lucruri care au un risc foarte mare”, a spus profesorul Coșea. 

Criză de lichiditate majoră 

Potrivit explicațiilor sale, ”dobânda care a crescut la depozite arată dorința băncii de a mai ajuta, cumva, populația. Dar nu, chiar și așa, dobânda nu acoperă inflația. Suntem în situația în care, paradoxal, ne bucurăm de orice creștere a veniturilor, fie ea cât de minoră, chiar dacă nu rezolvă problema inflației. Pentru că s-a ajuns într-un asemenea hal de criză de lichiditate la nivelul populației, încât fiecare leu câștigat cumva reprezintă un avantaj. Mai ales pentru cei cu venituri foare mici”, a precizat Mircea Coșea. 

O chestiune pe termen lung la nivel global 

Concluzia mea, a punctat specialistul, ”este că trebuie, în continuare, să avem încredere în bănci și să vedem în ce măsură se va realiza ceva din punct de vedere al programelor economice pe care Guvernul le tot promite, mai ales prin PNRR, și care, prin colaborare cu politica monetară a băncii ar putea să ducă la o anumită stabilizare. Cuvântul nu este foarte corect, dar nu găsesc altul acum: stabilizarea inflației, adică să nu urce mai mult. Iar asta pentru că inflația nu se va elimina. Inflația a devenit o chestiune pe termen lung la nivel global, astfel că nu ne vom mai întoarce niciodată la prețurile din 2019, dar măcar să avem speranța că cineva, la Guvern are intenția să ne protejeze la iarna care vine”, a arătat profesorul Coșea la România TV. 

Falimentul personal

În altă ordine de idei, Mircea Coșea a recunoscut că, în condițiile în care situația economică a României este la pământ, el nu vede ”luminița de la capătul tunelului”, „Se va ajunge în situația care se numește faliment personal. Persoana în cauză nu va mai putea face față niciunei plăți. Banca va impune un control asupra veniturilor persoanei care a contractat creditul, va trebui să aprobe orice cheltuială – cumpărături de la supermarket precum mâncare, articolele pentru copil etc. Astfel, încearcă să-l aducă pe cetățean în situația de a plăti creditul, dar nu va reuși, pentru că nu există vreo speranță că la nivelul guvernului se vor găsi soluții pentru două probleme grave – cheltuieli enorme pentru plata datoriilor – dobânzi de 45 de mld. lei și deficitul balanței comerciale – nu reușim să exportăm mărfuri care să reducă importurile. Importăm îngrășăminte pentru că am distrus fabrici. Nu am reușit să facem procesare în țară, importăm materie primă, asta e cel mai grav. 

Șanse aproape zero pentru creșteri de venituri

Bugetul statului nu e alimentat de rezultatele economiei reale. Sectorul privat e sancționat de stat prin măsuri care-l sufocă. Dacă se va mări salariul minim, va fi și mai grav. Statul trăiește pe spinarea cetățenilor români. În aceste condiții, nu văd nicio posibiltiate să existe o creștere a pensiilor și a salariilor în viitorul apropiat”, a apreciat economistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...


pixel