Urmărește dezbaterea live

Este obligatoriu pentru bănci, IFN-uri și case de amanet. Noua măsură de aplică de mâine
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este un ordin intrat în vigoare
Este un ordin intrat în vigoare
Începând de mâine se aplică, practic, prevederile cuprinse într-un recent ordin ANPC publicat în Monitoriul Oficial. 

Ordinul ANPC nr. 450/2015 impune obligația pentru bănci, IFN-uri și pentru casele de amanet de a furniza clienților, pe hârtie, e-mail sau alt suport durabil, informații privind procedurile de insolvențe persoanelor fizice. Noile prevederi intră în vigoare în 60 de zile de la publicare, adică din 17 septembrie 2022.

Potrivit Legii 151/2015, există trei proceduri de insolvență a persoanelor fizice: procedura de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor; procedura judiciară de insolvență prin lichidare de active; procedura simplificată de insolvență. 

Pentru a populariza accesul la aceste proceduri, băncile, IFN-urile și casele de amanet sunt obligate, din 17 septembrie, să afișeze placheta „la loc vizibil, în spațiul de comercializare sau, după caz, de prestare a serviciului, lângă orarul de funcționare sau lângă casele de marcat”. 

Tot din 17 septembrie, operatorii care au și site-uri pentru produsele și serviciile lor sunt obligați să afișeze pe prima pagină a site-ului (homepage) o pictogramă cu un link care să ducă la secțiunea Insolvență persoane fizice din cadrul paginii oficiale a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

În 45 de zile de la intrarea în vigoare a Ordinului ANPC nr. 450/2022, adică din 1 noiembrie, ANPC va începe să facă verificări dacă operatorii și-au îndeplinit obligația de afișare a plăcuței și a pictogramezi cu insolvența.  

În acest context trebuie menționat alt ordin recent, venit cu o altă obligație de afișare, de data asta pentru comercianți - este vorba despre Ordinul ANPC nr. 449/2022, legat de informarea consumatorilor cu privire la soluționarea alternativă a litigiilor. În acest caz, ANPC cere tuturor comercianților să afișeze o plachetă informativă despre SAL pentru ca toți consumatorii să fie informați despre mecanismul prin care pot rezolva problemele pe care le au cu comercianții, în afara instanțelor de judecată. Acest ordin a intrat în vigoare pe 18 august, dată de la care placheta și pictogramele de informare ar fi trebuit să fie afișate obligatoriu.  Amenda pentru lipsa de informare în privința SAL e prevăzută de OG nr. 38/2005 între 2.000 și 5.000 de lei.

În cazul comercianților cu sedii fizice, placheta va trebui plasată lângă casa de marcat, orarul de funcționare, în spațiul de comercializare sau, după caz, de prestare a serviciului, inclusiv a serviciilor turistice, de comercializare de pachete de servicii turistice sau bilete de avion.

În cazul comercianților care administrează site-uri de vânzări, preluare comenzi online și/sau publicitate la produse și/sau servicii, la servicii turistice, de comercializare de pachete de servicii turistice sau bilete de avion, inclusiv ecommerce, informarea se va face prin două pictograme diferite, ce vor trebui să fie afișate pe prima pagină a site-ului. Cele două pictograme vor avea două linkuri asociate, unul către secțiunea SAL din cadrul ANPC și unul către Platforma online de soluționare alternativă a litigiilor.

„Sunt exceptați de la prevederile prezentului ordin comercianții care activează în sectoarele/domeniile pentru care sunt constituite entități SAL specifice, conform prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 38/2015 privind soluționarea alternativă a litigiilor dintre consumatori și comercianți, cu modificările ulterioare”, prevede ordinul.

Citește și Credit bancar. ANPC solicită un act normativ special

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...


pixel