Euro alunecă spre paritatea cu dolarul pentru prima oară în 20 de ani
Autor: Matei Ion | 16 mai, 14:51
Prețul petrolului crește pe fondul efortului UE de interzicere a petrolului rusesc
Prețul petrolului crește pe fondul efortului UE de interzicere a petrolului rusesc
Moneda unică europeană s-a prăbușit deja la un minimum al ultimilor cinci ani, în apropiere de 1,03 dolari, cedând în favoarea dolarului ca refugiu în fața turbulențelor de pe piață și a războiului din Ucraina.

Acest lucru i-a determinat pe cei de la HSBC Holdings Plc și RBC Capital Markets să prezică faptul că cele două vor ajunge la paritate în acest an.

Fondurile speculative pariază deja pe acest lucru. Acestea au acumulat 7 miliarde de dolari în valoare noțională în pariuri pe opțiuni pe paritate numai în ultima lună, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai populară tranzacție în rândul celor care caută o nouă scădere a monedei comune.

"Euro în sine nu este o monedă atractivă în acest moment", a declarat Francesco Pesole, strateg de valută la ING Groep NV, pentru Bloomberg. În timp ce banca olandeză își menține prognoza oficială pentru euro pentru următoarele șase luni la 1,05 dolari, Pesole admite că puterea dolarului și volatilitatea pieței înseamnă că paritatea este probabilă.

În mare măsură, situația dificilă a euro este o funcție a puterii dolarului, care a fost supraîncărcată pe măsură ce Rezerva Federală continuă să facă presiuni pentru majorarea ratelor dobânzii mai mari decât cele ale colegilor săi. O nouă criză de aversiune față de risc la nivel mondial, care a făcut ca piețele de acțiuni și de credit să nu mai fie atât de puternice, nu face decât să dea un nou impuls la trecerea la monedele refugiu.

Curs valutar 16 mai 2022. Evoluția leului față de euro și dolar

Există, de asemenea, o perspectivă din ce în ce mai sumbră pentru economia europeană. O confruntare continuă cu Moscova privind aprovizionarea continentului cu gaze naturale a ridicat perspectiva unei încetiniri pronunțate. Fondul Monetar Internațional și-a redus prognoza de creștere pentru 2022 pentru blocul monetar la 2,8%.

Acest lucru a făcut ca Banca Centrală Europeană să meargă pe sârmă. Aceasta trebuie să echilibreze necesitatea unei politici mai stricte pentru a domoli inflația record cu perspectiva daunelor economice pe care le-ar putea provoca - în special în unele dintre cele mai îndatorate state membre ale regiunii, cum ar fi Italia. În timp ce oficialii ar putea majora ratele peste zero înainte de sfârșitul anului, există îndoieli cu privire la alte majorări ulterioare.

Investitorii vor urmări discursurile președintelui BCE, Christine Lagarde, în zilele următoare, precum și procesul-verbal al ședinței din aprilie a băncii, care va fi publicată joi, pentru a afla mai multe indicii privind modul de gândire. Lagarde s-a alăturat mulțimii de factori de decizie care au semnalat o majorare a dobânzii încă din luna iulie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Euro coboară sub 1,02 dolari pentru prima dată din 200

Euro și-a continuat miercuri alunecarea în raport cu...

Prețul cuprului continuă să se prăbușească

Cuprul a coborât sub 7.500 de dolari pe tonă, în timp ce...

Crossuri externe