Eurobarometru. Românii despre corupție. Este peste tot
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Oriunde și la orice nivel
Oriunde și la orice nivel
Şase din zece români afirmă că viaţa de zi cu zi le este afectată de corupţie, relevă cel mai recent Eurobarometru special privind corupţia, realizat în decembrie 2019 şi făcut public miercuri de Comisia Europeană.

Astfel, în România, 64% din respondenţi susţin că viaţa de zi cu zi le este afectată de corupţie, faţă de 26% media europeană. Comparativ cu 2017, cifra este cu 4 puncte procentuale mai mică (în timp media europeană a crescut cu un punct procentual). Opt din zece români (83%) consideră că problema corupţiei este larg răspândită în ţară. La nivelul UE, şapte din zece europeni (71%) sunt de părere că problema corupţiei este larg răspândită în ţara lor.

Sondajul mai relevă că 48% dintre români spun că în ţară nivelul corupţiei a crescut în ultimii trei ani (42% la nivelul UE). Cifra este cu 2 puncte procentuale mai mare decât în 2017. Pe de altă parte, 37% dintre români sunt de părere că nivelul corupţiei a rămas la fel în ultimii trei ani (similar cu procentul din UE), iar 7%, că a scăzut (similar cu procentul din UE).

Opt români din zece (78%) afirmă că există corupţie în instituţiile publice locale sau regionale (68% media europeană) şi în instituţiile publice naţionale (70% media europeană).

Citește și Promisiune: O să fac ceva ce nu a făcut niciun ministru de Finanţe

Patru români din zece (41%) consideră că a da şi a lua mită şi abuzul de putere pentru câştig personal sunt răspândite printre partidele politice (53% la nivelul UE), 36%, printre politicieni (49% în UE), 33%, printre funcţionarii care decid câştigătorii licitaţiilor publice (38% în UE), 25%, printre companiile private (media UE - 37%), 48%, în sistemul de sănătate (27% în UE) sau 41%, în poliţie şi vamă (26% în UE).

În România, sondajul a fost realizat în perioada 6-15 decembrie 2019, prin interviuri faţă în faţă, în rândul a 1.081 de persoane. La nivelul UE, sondajul a fost realizat în perioada 6-19 decembrie 2019, prin interviuri faţă în faţă, pe un eşantion de 27.498 de persoane. În media UE este inclusă şi Marea Britanie, pentru că la momentul realizării sondajului ea era stat membru al UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel