Europa mobilizează 3,75 miliarde pentru a investi în viitorii campioni ai tehnologiei

Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Job-ul de vis pe care nu îl vrea nimeni: 520.000 de euro şi cazare gratuită
Job-ul de vis pe care nu îl vrea nimeni: 520.000 de euro şi cazare gratuită
Acest fond de fondurilor a obținut angajamente din partea Germaniei, Franței, Italiei, Belgiei și a Grupului BEI. Oricum, suma strânsă este departe de ținta de 5 miliarde de euro anunțată în urmă cu un an.

Pentru a crea campioni tehnologici, ingredientul de față este finanțarea. Multă finanțare. Europa vrea să încerce această rețetă cu un nou fond european de fonduri dotat cu 3,75 miliarde de euro. Numit ICTE, acesta va fi distribuit pe fonduri de capital de risc de creștere care vor investi în cele mai promițătoare start-up-uri europene. Grupul BEI, format din Banca Europeană de Investiții (BEI) și Fondul European de Investiții (FEI), precum și cinci state membre ale Uniunii Europene s-au angajat să asigure această sumă.

În detaliu, Franța, Germania și Spania vor contribui fiecare cu până la 1 miliard de euro, în timp ce Italia va injecta 150 de milioane, Belgia urmând să contribuie cu 100 de milioane. Restul de 500 de milioane de euro sunt asigurați de grupul BEI. Prin urmare, ținta de 5 miliarde anunțată în februarie 2022 la conferința Scale-Up Europe, organizată în cadrul președinției franceze a Uniunii Europene (PFUE), nu a fost atinsă.

„Mai multe state europene au vrut să fie mai darnice, dar prioritățile lor bugetare s-au schimbat”, a precizat Alain Godard, CEO al Fondului European pentru Suveranitate Digitală. Prin urmare, perioada de înscriere a fost prelungită până în iunie 2024.

În etapa a doua, se vor încasa încă 5 miliarde de euro de la investitorii privați (asigurători, bănci etc.) aducând suma totală la 10 miliarde de euro. Gestionat de FEI, acest pachet final va fi distribuit pe parcursul a trei ani în aproximativ zece fonduri. „Nu excludem nici un sector, nici fondurile nou create, dar sperăm ca banii strănși să ajungă în vehicule de investiții bine ancorate în piață”, subliniază Alain Godard.

Chiar dacă obiectivul de 10 miliarde va fi atins, la un moment dat, Europa oricum va rămâne încă departe de Statele Unite,  care au în jur de patruzeci de astfel de fonduri de capital de risc. Ca să nu mai vorbim de jucători netradiționali precum fondurile speculative (Coatue, Tiger etc.) sau fondurile de capital privat (KKR, Blackstone etc.) care acționează deja în spațiul tehnogiilor avansate. Europa are doar trei până la peste un miliard: Eurazeo și EQT și Northzone din Suedia. „Suntem foarte încrezători. Urmează să creăm o dinamică foarte bună pe piață, acesta este doar începutul”, se bucură Marjut Falkstedt, director general al Fondului European de Investiții (FEI).

Cu ratele în creștere și evaluările în scădere în tehnologie, investitorii privați nu mai sunt atât de pasionați de capitalul de risc... decât dacă acesta este axat pe impact.

Citește și Marile familii franceze vor să intre în capitalul băncii Rothschild

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa. Foto: pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik

pixel