Europa strânge rândurile: bani pentru INDUSTRIA de apărare. Fondul european de apărare

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Comisia Europeană a adoptat, joi, un pachet de decizii în sprijinul competitivităţii şi al capacităţii de inovare a industriei de apărare din UE. În 2021, Fondul European de Apărare (FEA) va finanța proiecte în valoare totală de 1,2 miliarde euro.

Adoptarea primului program de lucru anual al Fondului european de apărare (FEA) pregăteşte terenul pentru lansarea imediată a 23 de cereri de propuneri pentru o finanţare totală din partea UE de 1,2 miliarde euro în sprijinul proiectelor colaborative de cercetare şi dezvoltare în domeniul apărării.

În plus, în cadrul programului precursor al FEA, Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP), au fost selectate pentru finanţare 26 de noi proiecte cu un buget de peste 158 de milioane euro. Mai mult, două proiecte majore de dezvoltare a capabilităţilor au primit astăzi un grant direct de 137 de milioane euro în cadrul EDIP.

"În 2021, ia viaţă Fondul european de apărare. Odată cu primul program al UE dedicat apărării, cooperarea europeană în acest domeniu va deveni norma. Autorităţile publice vor cheltui fondurile mai bine împreună, iar întreprinderile - mari sau mici - din toate statele membre vor avea de câştigat, ceea ce va duce la lanţuri valorice industriale europene din domeniul apărării mai integrate. Numai în 2021, FEA va finanţa cu până la 1,2 miliarde euro proiecte de capabilităţi de apărare de ultimă generaţie, cum ar fi următoarea generaţie de aeronave de luptă, tancuri sau nave, precum şi tehnologiile critice de apărare, cum ar fi cloud-ul militar, IA, semiconductorii, spaţiul, contramăsurile cibernetice sau medicale", a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

În primul an, FEA va cofinanţa proiecte complexe şi de mare anvergură, în valoare totală de 1,2 miliarde euro. Pentru a finanţa această implementare ambiţioasă, bugetul FEA pentru 2021, în cuantum de 930 de milioane euro, a fost suplimentat cu 290 de milioane euro din bugetul FEA pe 2022. Acest lucru va permite lansarea unor proiecte ambiţioase şi la scară largă de dezvoltare a capabilităţilor, asigurând, în acelaşi timp, o acoperire tematică largă a altor subiecte promiţătoare.

Având obiectivul de a reduce fragmentarea capabilităţilor de apărare ale UE, de a spori competitivitatea industriei de apărare a UE şi interoperabilitatea produselor şi tehnologiilor, programul de lucru al FEA pe 2021 va stimula şi va sprijini o serie de proiecte la scară largă de dezvoltare a capabilităţilor şi de standardizare.

În primul an, FEA va aloca aproximativ 700 de milioane euro pentru pregătirea unor platforme şi sisteme de apărare complexe şi de mare anvergură, cum ar fi sistemele de luptă de nouă generaţie sau parcul de vehicule terestre, navele digitale şi modulare şi apărarea împotriva rachetelor balistice.

Aproximativ 100 de milioane euro vor fi dedicate tehnologiilor critice, ceea ce va spori performanţa şi rezilienţa echipamentelor de apărare, cum ar fi inteligenţa artificială şi cloud-ul pentru operaţiuni militare, semiconductorii din domeniul componentelor de infraroşii şi de radiofrecvenţă.

De asemenea, FEA va spori sinergiile cu alte politici şi programe civile ale UE, în special în domeniul spaţiului (aproximativ 50 de milioane euro), al răspunsului medical (aproximativ 70 de milioane euro) şi al tehnologiei digitale şi cibernetice (aproximativ 100 de milioaneeuri). Scopul său este să faciliteze interacţiunile, să permită intrarea pe piaţă a unor noi actori şi să reducă dependenţele tehnologice.

Citește și: Taxarea multinaționalelor cu 15%. Ciolacu lansează critici la adresa lui Cîțu

Fondul va impulsiona inovarea prin alocarea a peste 120 de milioane euro tehnologiilor disruptive şi prin cereri deschise specifice pentru IMM-uri. El va stimula inovaţiile revoluţionare, în special în domeniul tehnologiilor cuantice, al fabricaţiei aditive şi al radarelor peste orizont (OTH), şi va valorifica potenţialul promiţător al IMM-urilor şi al întreprinderilor nou-înfiinţate.

Ciclul final de finanţare EDIDP a dus la atribuirea de sprijin în favoarea dezvoltării unei serii de noi capabilităţi de apărare în domenii foarte diverse şi complementare precum securitatea maritimă, conştientizarea situaţiei cibernetice sau luptele terestre şi aeriene.

În special, au fost selectate pentru finanţare 26 de noi proiecte cu un buget de peste 158 de milioane euro, cu un accent deosebit pe capacităţile de supraveghere (atât capacităţile spaţiale, cât şi cele maritime), pe rezilienţă (detectarea nucleară biologică chimică radioactivă, sistemul aerian de combatere a traficului aerian fără pilot) şi pe capabilităţile de ultimă generaţie (atac la sol de precizie, luptă terestră, luptă aeriană).

Fondul european de apărare constituie instrumentul emblematic al Uniunii de sprijinire a cooperării în domeniul apărării în Europa şi reprezintă o piatră de temelie pentru autonomia strategică a UE. Concomitent cu completarea eforturilor statelor membre, fondul promovează cooperarea între întreprinderile de toate dimensiunile şi actorii din domeniul cercetării din întreaga UE. Fondul dispune de un buget de 7,953 miliarde euro în preţuri curente, din care aproximativ o treime va finanţa proiecte de cercetare competitive şi colaborative, în special prin granturi, iar două treimi vor completa investiţiile statelor membre prin cofinanţarea costurilor pentru dezvoltarea capabilităţilor de apărare în urma etapei de cercetare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel