Europenii NU trebuie să spere: Gazele naturale nu se vor IEFTINI
Autor: Simona Haiduc | 09 sep 2021, 16:45
Sunt mai mulți factori ce nu permit prețurilor să scadă prea mult
Sunt mai mulți factori ce nu permit prețurilor să scadă prea mult
Cine face această amenințare? Rușii, prin vocea a numeroși experți, dar și a unor oficiali ai Gazpromului. Cam același lucru lasă însă de înțeles și o serie de analiști germani, extrem de sceptici în privința șanselor ca noul gazoduct Nord Stream-2 să intre prea curând în funcțiune. 

Ce spun unii și ce zic ceilalți. În primul rând Gazprom. Gigantul rus recunoaște că, în septembrie, au fost unele probleme, aproape șapte zile, cu alimentarea conductelor de transport către Europa din cauza unei explozii grave la una dintre fabricile lui. Incidentul s-a produs însă când prețurile la gaze erau deja în creștere. Și nu de ieri, de azi. 

Europenii au așteptat toată vara ca prețurile să scadă, așa cum se întâmplă cam în fiecare an. Au omis însă din vedere un aspect important: creșterea neașteptată a cererii de gaze din partea Asiei. Astfel că majoritatea transporturile de gaze naturale lichefiate au pornit să acopere acele solicitări. Așteptând ca prețurile să scapă, europenii au neglijat să cumpere gaze pentru completarea depozitelor subterane, aproape goale. 

Între timp, prețurile au continuat să urce. Și-au zis apoi că, după ce, în octombrie se va da drumul la primul fir al gazoductului Nord Stream-2, conducta ce ajunge din Rusia direct în Germania traversând Marea Baltică, prețurile se vor înscrie, în sfârșit, pe mult așteptatul trend descendent. Pentru ca, la 1 noiembrie când va fi dată în exploatarea și al doilea fir, gazele se vor ieftini considerabil. 

Socoteala de acasă nu se potrivește însă cu cea din târg. De ce explică Deutsche Welle. Problema este că, într-adevăr, Nord Stream-2 a fost construită, dar asta nu înseamnă că ”Rusia va începe imediat să pompeze gaze prin conducta menită să transforme Germania într-un punct de distribuție europeană”. Pentru ca acest lucru să se întâmple, proiectul Gazpromului trebuie să treacă peste două mari hopuri. 

Procesul de certificare ar putea dura opt-nouă luni, numărătoarea inversă pornind din momentul în care compania Nord Stream 2AG, operatorul conductei, va depune toate documentele necesare. Când se va întâmpla asta, nu se știe. Or, Gazprom va putea deschide robinetul numai după finalizarea respectivei proceduri. Între timp însă, în Germania se vor desfășura alegeri parlamentare care ar putea schimba total configurația politică a scenei politice. Iar viitorul guvern ar putea avea cu totul alt punct de vedere vizavi de Nord Stream-2 decât cabinetul Angelei Merkel. 

Citește și Scad prețurile la gaze naturale? Se dă drumul la gazoductul Nord Stream-2

Pe de altă, pentru darea în exploatare va mai fi nevoie și de o verificare tehnică, operațiune care va fi efectuată de experți independenți numiți de Direcția minieră din orașul german Stralsund care, potrivit Deutsche Welle, se vor grăbi sau nu în funcție de rezultatul alegerilor din Germania. 

Până atunci, nu prea există motive ca prețul gazelor naturale să scadă, susțin analiștii. Miercuri, prețul gazelor a stabilit un nou record: 675 de dolari/1000 de metri cubi. Este evident că astfel de valori nu se pot menține mult timp. Este un joc, în ultimă instanță. Dar nici scăderea nu va fi una spectaculoasă, atrag atenția experții germani.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe